Најновије

ТЕРОРИСТИ У ХАГУ ДАЛЕКО ОД ПРЕСУДЕ: Искуства у случају Харадинај буде сумње у исход суђења челницима ОВК

Искуства из Хага, посебно са суђења Рамушу Харадинају, буде озбиљну сумњу у исход процеса против Хашим Тачија и осталих челника ОВК и страх да би правда и овај пут могла да остане незадовољена.

Хашим Тачи (Илустрација: Правда)

Са овом оценом слаже се већина адвоката и стручњака са којима су "Новости" разговарале. Разлози за сумњу нису само лоша искуства са суђења Харадинају - када су сведоци мистеризно нестајали или мењали исказе - већ и то што су недавно документи тужилаштва доспели у руке ветерана ОВК. То би могло да доведе до тога да сведоци, уплашени за сопствену безбедност, одустану од сведочења.

Адвокат Томислав Вишњић, који је у Хагу бранио неколико српских оптуженика, каже нам да се тешко може проценити какав би могао бити исход суђења Тачију и његовој терористичкој банди:

- Познати су проблеми који су пратили суђење Албанцима, пре свега Харадинају у Хагу. Видећемо како ће суд да поступа и на који начин и у којој мери да обезбеди сигурност и заштиту сведока.

Вишњић каже да су показали озбиљност када су на КиМ ухасили одговорне за објављивање докумената са идентитетом сведока, али и рањивост, јер су им те поверљиве информације процуриле.

- Док не почне суђење проћи ће годину дана и то је период када ће сигурно бити притисака на сведоке. Кад се уђе у судницу, тад је прича више под контролом, али и тада сведоци могу променити исказе - упозорава Вишњић.

Душан Братић, адвокат који ће пред Специјализованим већем заступати жртве, каже нам да увек треба имати у виду да је тај суд основан од стране скупштине лажне државе Косово:

- То је њихов суд, суд побуњеника и терориста, па како је основан, може бити и укинут, када им то затреба. Извођење Тачија и других пред суд је само демонстративно дејство, маска, иза које следи покушај извођења наших бранилаца отаџбине.

Братић сматра да се Тачи никада не би предао да нема договор о ослобађању:

- То је у функцији наставка рата против Србије, другим, неоружаним средствима, јер стари и у међувремену придодати циљеви, нису још остварени. Уместо што апологетски наступамо према тој фарси, чиме и де факто вршимо признање Косова, требало би, уколико желимо да имамо државу и да будемо народ, да се сетимо да имамо сопствено правосуђе и да је злочинцима могуће судити и у одсуству. Штавише, то је и дужност према човечанству - каже Братић.

Суд за злочине ОВК добио је мандат да се бави злочинима почињеним у периоду од марта 1998. до септембра 1999. године. Ван њиховог домашаја, међутим, остају многобројни злочини који су почињени после доласка међународних снага, попут убиства српске деце на Бистрици, или мартовског погрома. За те истраге био је задужен Еулекс.

Тачи писмом пере свој образ

Хашим Тачи упутио је писмо оставке председници косовске скупштине Вјоси Османи, премијеру Авдулаху Хотију и председници Уставног суда Арти Хајризи, а као један од разлога за ту одлуку навео "заштиту идентитета и достојанство функције председника", након што је Специјални суд за ратне злочине потврдио оптужницу против њега, преноси "Репортери".

У писму наводи да је "поносан на сав посао који је обавио за слободу, независност и модернизацију Косова":

- Уверен сам да ћемо ја и моји саборци и другови изаћи из овог процеса чистог образа и да ће бити потврђено да смо водили праведни рат Ослободилачке војске Косова.

Иначе, оптужница против Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија терети их за систематско вршење ратних злочина против цивила, Срба, али и свих других који нису подржавали ОВК, мучења, убиства, прогоне…

Нову клетву америчких политичара можете видети ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА