Најновије

ИСТРАЖИВАЊЕ ПОКАЗАЛО: Течност за испирање уста убија вирус корона!

Професор Валери Одонел, са Универзитета Кардиф, једна је од главних аутора студије која се бавила улогом хемикалија које садрже течности за испирање уста у борби против корона вируса.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Научници са Универзитета Кардиф у Велсу истраживали су утицај хемикалија из средства за испирање уста на нови корона вирус и кажу да имају охрабрујуће резултате.

Професор Валери Одонел, са Универзитета Кардиф, једна је од главних аутора студије која се бавила улогом хемикалија које садрже течности за испирање уста у борби против корона вируса.

Наиме, научници већ дуго верују да би се трансмисија вируса путем пљувачке могла значајно умањити коришћењем антисептичких средстава за испирање уста, али са једним, најбитнијим састојком.

У питању је цетилпиридинијум хлорид (Cetylpyridinium chloride), кључни састојак у многим течностима за испирање, и управо су њега научници проучавали како би проверили може ли се уз помоћ њега успорити ширење вируса. По свему судећи, имају охрабрујуће резултате.

Наиме, ова хемикалија има вируцидно својство, што значи да деактивира или уништава вирусе.

Професорка Одонел за Дејли Телеграф каже следеће:

-Наши резултати су до сада веома охрабрујући што се тиче ин витро истраживања, док ин виво студије још увек нису објављене - што практично значи да су експерименти до сада вршени у окружењу које је налик људском грлу и ждрелу, али још увек не у правом људском грлу.

Ипак, научници верују да, уколико се дефинитивно потврди да ова хемикалија помаже у борби против вируса, то ће много помоћи док се чека на вакцину.

Ово је јефтин и приступачан производ. Ако заиста помаже у умањењу трансмисије, то је сјајна вест, јер значи да ће цео свет имати прилике да се додатно заштити. Наравно, и даље чекамо клиничка истраживања - закључују научници.

Лек против короне је лако набавити, ту је поред вас. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц жена

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА