Најновије

Филм ТЕСЛИН НАРОД квалификовао се за номинацију за Оскара и ових дана улази у најважније јавне библиотеке САД

Прича о једном народу и његовим потенцијалима. Прича о Знању и Људима као највећем богатству народа. Прича о свету базираном на Миру кроз Разумевање.

Како је дошло до стварања филма Теслин народ? 
“Теслин Народ” “Тесла Натион” долази као след околности, заправо позив који је стигао на иницијативу од Tesla Science Foundation из Филаделфије да се прикључим том пројекту. Међутим, он долази као неки логични след након филма “Други сусрет”, који је обишао пола Америке и приказивао се у различитим градовима и наишао на јако добар пријем код људи нашег порекла, јер су осетили једну позитивну енергију и у више наврата поделили са мном да постоји јако пуно позитивних прича из, да недостаје позитивних прича о нашем народу и да би пожелели да таквих прича буде више. 
Желели смо прикажемо колико је наш народ допринео развоју Америчког друштва и свету уопште. Да се види колики је капацитет тог достигнућа од првог Србина Ђорђа Шагића до данас и какве су могућности да се направе повезивања између матице и нашег народа пре свега у Америци, а потом и генерално повезивање између целокупног народа где год да се он налазио. 

Зашто ТЕСЛИН НАРОД ? 
ТЕСЛИН НАРОД је симбол који се препознаје као могућност повезивања ради остваривања позитивних циљева. ТЕСЛИН НАРОД  је симбол који не тражи географско објашњење.  ТЕСЛИН НАРОД се глобално препознаје као бренд који обавезује да се једино залагањем и резултатима постижу позитивне вредности. Данас, имамо прилике да изаберемо да Никола Тесла буде симбол за поновно успостављање комуникација, јер је Тесла име које сви признају 

Циљ филма? 
Ја бих поновио оно што је Тесла у првој реченици филма рекао. Он је рекао: “Сви смо ми једно. Људи су повезани неким невидљивим силама”. Сви представљамо једно биће овде на планети земљи и сви смо на неки начин повезани. Ако покушамо да то разумемо на тај начин и да разумемо и другог који је поред нас, без обзира одакле долази и која су му религијска или нека друга убеђења, да га разумемо на нивоу тог једног, у нивоу тог припадања једном бићу, онда су границе небитне, онда се отвара могућност за стварање неког заиста чудесног новог света који превазилази и најлепше снове за личним остваривањима. Ја верујем да такав један свет мора да се створи. Како наука све више напредује, како се људи све више повезују. Или ће се такав свет створити, или ћемо ми заправо као човечанство нестати.

Јунаци филма и саговорници?
У  филму ТЕСЛИН НАРОД појављује се преко 70 истакнутих Срба који су својим радом и достигнућима обележили Сједињене Америчке Државе.  
Филм ТЕСЛИН НАРОД представља несвакидашње путовање кроз прошлост и садашњост једног народа, од искрцавања првог Србина на америчко тло пре више од 200 година до данашњих дана.  
Кроз приче истакнутих Срба поред Николе Тесле и Михајла Пупина, упознаћете и троструког добитника Пулицерове награде Walta Bogdanicha, Гордану Вуњак Новаковић, једину жену члана Њујоршке Академије наука, српске инжењере творце Аполо програма, легендарне Осковце Карла Малдена, Стива Тешића, Питера Богдановића и многе друге чије је име уткано у историју. У филму се може чути прича о првом Србину у Америци Џорџу Фишеру (Ђорђу Шагићу) кога су спасили рибари по којима је назван, а чије име се налази у Ливингстоновој књизи „100 знаменитих Американаца“ , али и занимљивости попут оне да је чувена Џи Ај Џо играчка направљена по узору на једног српског хероја Михајла Пејића. 
Прича о њима није само прича о њиховом успеху, то је и прича о целом нашем народу и његовим потенцијалима која надраста локалне или националне оквире.
Сви знају за чувену изјаву Нила Амстронга:
"Ово је мали корак за човека, а велики за човечанство", изјавио је амерички астронаут Нил Армстронг када се 20. јула 1969. године из свемирског брода "Аполо 11" спустио на месечево "Море тишине". 
Међутим, мало је познато да је у конструкцији и дизајну "Апола 11" и ракете "Сатурн 5" учествовала и седморица стручњака српског порекла , међу којима је Дејвид Вујић.
Такође упознајемо Гордану Вуњак Новаковић, професора био медицинског инжењерства и медицинских наука на чувеној Колумбији у Њујорку. Гордана Вуњак Новаковић је у две америчке академије наука за инжењерство и медицину, као прва Српкиња и прва жена на Колумбији која је добила ова признања. Гордана Вуњак Новаковић је члан Српске академије науке и уметности.
Међутим, поред њих Теслин Народ представља и професора Владимира Буловица са М.И.Т. који је у овом тренутку један од водећих научника из области нано технологије у свету.
Професор, Владан Вулетиц са М.И.Т. је водећи у свету у области квантне механике. Он је такође са радошћу пристао да учествује у пројекту јер као и остали схвата његов потенцијал и значај за цео нас народ ма где се он налазио.
Теслин Народ доноси причу и о Волтеру Богданићу, новинару Њујорк тајмса, троструком добитнику Пулицерове награде. Волт потиче из старе српске колоније у Чикагу. Студирао је новинарство и политику на Универзитету Висконсин, а професионално се новинарством почео бавити 1973. Године.

Достигнућа филма?
Документарни филм Теслин Народ је филм постао званични Кандидат за Оскара за дугометражни документарни филм 2020.
Поред тога филм је уврштен у најзначајније светске архиве као што су:Library of the Academy of Motion Picture Arts & Sciences- CA, USA,
Library of Congress Washington, D.C.- USA, 
Harvard University Library- MA, USA, 
Hilandar Research Library- OH, USA, 
Columbia University Library- NY,USA, 
Yale University Library- CT, USA, 
Ohio State University- OH, USA, 
New York University Library (Elmer Holmes Bobst Library)- NY, USA, 
New York Public Library- NY, USA, Boston Public Library, 
Nashville Public Library- TN, USA, 
Wyoming State Public Library System, WY, USA
Eugene Public Library, OR, USA
Hillman Library at the University of Pittsburgh- PA, USA, 
Duquesne University Library, Pittsburgh- PA, USA
University of Pennsylvania Libraries (Van Pelt-Dietrich Library Center)- PA, USA, 
Alexandrian Library Egypt, 
Oxford Library- UK, 
The National Library of Russia in St. Petersburg, 
The National Library of France, Paris.
 

Такође, филм је имао успешне премијере у Бостону, Кливленду и Питсбургу где је освојио Spirit Award и Nikola Tesla’s World Award, Имао је премиејре у Вашингтону, Чикагу, Торонту, У Уједињеним Нацијама у Њу Јорку, али и у Аустралији у Сиднеју, Брисбејну, Перту, Мелбурну, Аледалаиду.

О филму:
Овај документарни серијал  и филм рађен је у продукцији Оптимистиц филма и РТС-а, на иницијативу Тесла Сциенце Фоундатион из Филаделфије, а филм су подржали МТС ГО4YУ,  Министарство културе и информисања Републике Србије, Амбасада САД у Београду и Савет за креативне индустрије председнице Владе Ане Брнабић. 
Редитељ и продуцент филма је Жељко Мирковић, а у улози Николе Тесле је Џек Димић. 
Идеја: Никола Лончар, Жељко Мирковић
Сценарио: Марко Лопушина, Милош Растовић, Жељко Мирковић
Композитор: Дејан Илијић
Директори фотографије: Милан Марић Огњен Миловић
Монтажер: Павле Никић
Менаџер пројекта: Звездана Стојановић Скот
Извршни Продуценти: Никола Лончар, Ђорђе Јовичић, Борислав Јовичин
У филму се појављује преко 70 истакнутих Срба који су својим радом и достигнућима обележили Сједињене Америчке Државе

ИЗВОР: Правда
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА