Најновије

ДАНАС СЛАВИМО СВЕТЕ МУЧЕНИКЕ: Обавезно изговорите ово да вас не би задесила несрећа

Српска православна црква данас обележава празник светих мученика Гурија, Самона и Авива. Овај празник, који је уједно и први дан Божићног поста обележава се 15. новембра по старом, односно 28. новембра по новом календару

Свеци (Фото: Јутјуб)

Приликом гоњења хришћања, за време царева Диоклецијана и Максимијана, у граду Едеси ухваћена су два друга: Гурије и Самон.

Изведени су пред судију који им запрети смрћу уколико се не покоре наредби цара о томе да се клањању идолима, на шта му они одговорише: “Ако се покоримо наредби царској, пропашћемо, чак и ако нас ти не убијеш.”

Након тога, свирепо су мучени и бачени у тамницу у којој су остали од 1.августа до 10.новембра. Трпели су велику глад и тешкоћу.Након тога их осудише на смрт 322. год. за време цара Ликинија.

Касније је и Авив ђакон Едески, завршио као и они. Његова мајка је извадила из огња његово тело и сахранила га поред Гурија и Самона.

Кад је гоњење хришћана престало, подигнут је храм у њихову част, а мошти су положили у један ковчег. Након тога, почела су многа чуда да се дешавају.

Један од тих чуда везују се за причу о удовици. Наиме, једна удовица у Едеси имнала је ћерку  којом се оженио један Гот војник из грчке војске. Како се та жена плашила да да своју ћерку у далеку земљу, Гот се закле на гробу света три мученика, да никакво зло неће девојци учинити него да ће је узети за закониту жену, пошто је како је тврдио, неожењен. У ствари, био је већ у браку. А девојку коју је узео држао је као робињу док му не умре законита жена. Када се то догоди, он у договору са својом родбином са мртвом женом ће да закопа и живу робињу. Девојка у сузама молила Св. мученике да је спасу. И они јој се јавише у гробу, узеше је и тренутно пренеше из Готске земље у Едесу, у своју цркву.  Сутрадан, кадасу отворили цркву, нашли су девојку крај гроба светитеља, и тако су сазнали о њеном чудесном избављењу.

Ову молитву треба данас изговорити: "Чудеса светих Твојих, као стену необориву си нам даровао Христе Боже: њиховим молитвама савете злоречитих разори, оснажи силу царства, као једини Благ и Човекољубац".

Нећемо дозволити да хватају нашу децу и вакцинишу без наше дозволе! Више о томе прочитајте ОВДЕ!

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА