Најновије

ЂОРЂЕВИЋ: Окупатори нису успели да убију Подриње, неће ни Зорана Михајловић и Рио Тинто

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић, дајући изјаву у вези са еколошком кризом у Подрињу, указао је на одлуку Владе Србије од 20. новембра, којом се образује Радна група за имплементацију пројекта Јадар. Ради се о најављеној контроверзној експлоатацији руде литијума у лозничком крају, коју води међународни конгломерат Рио Тинто. Ђорђевић је објаснио да се за председника Радне групе именује министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, али и да су, према његовим речима „у састав овог тела ушла имена због којих се морају поставити нека питања.“

Млађан Ђорђевић. (Фото: Јутјуб)

„У Радну групу за пројекат корпорације Рио Тинто ушао је Ивица Којић, Вучићев шеф кабинета, као и његов специјални саветник Данило Цицмил. Како је могуће да се Александар Вучић претвара да не зна ништа о овом штетном пројекту и одговорност пребацује на претходне власти – а сада у Радну групу која ће спроводити пројекат ставља људе из свог најближег окружења?“ упитао је председник Ослобођења.

„Позивамо Вучића и Зорану Михајловић да нам објасне шта у радној групи траже службеници страних влада, дипломате Сједињених Држава и Аустралије. Ваљда је Србија и даље суверена земља која може да доноси сама одлуке? Да ли Зорана Михајловић у овом телу заступа српске или америчке интересе? Зашто Србија не прати основне европске трендове у области заштите животне средине и одрживог развоја, већ се понаша попут колоније великих светских корпорација, занемарујући интересе грађана?“

Ђорђевић је такође указао да је из Радне групе искључена јавност:

„Где су представници грађана лозничког краја, представници еколошких удружења, експерти из академске заједнице? Цео пројекат се држи у тајности управо због негативних последица које се очекују“ каже Ђорђевић и додаје да ће ископавање литијума „довести до новог богаћења Вучића и неколицине људи око њега, до новог крњења суверенитета Србије по којој вршљају сумњиви инвеститори, а да ће нашој земљи остати затроване реке, шуме, њиве и села“.

Он је подсетио да је планом пројекта предвиђено расељавање тридесет лозничких села, да је извесно „загађење Јадра и Дрине, као и да се очекује да Србији након завршетка експлоатације остане седам милијарди тона отровне јаловине“, и додао:

„У тренутку када је ваздух у Србији међу најзагађенијима у свету, што је основни узрок смртности људи, Влада Србије под окриљем страха од короне, мрака и загађења доноси одлуку о наставку убијања Србије. Зорана Михајловић и Рио Тинто су могли да консултују Аустроугаре и Немце, који су више пута покушали да истребе лознички крај од становника, а као што они нису успели, неће успети ни ови модерни окупатори. Покрет Ослобођење неће мирно гледати претварање једног од најлепших делова наше земље у отровну пустару. Као што ћемо спречити лажне изборе, као што ћемо спречити споразуме којима се продаје Косово,спречићемо и ову распродају и уништавање Србије, а одговорне за уништавање наших живота извести пред суд“ закључио је лидер покрета Ослобођење.

Кнежевић раскринкао Мила само једном објавом! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Србин Инфо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА