Најновије

Избори за бољи живот – кога?

Председник Србије и Српске напредне странке, позвао је Србе на Косову и Метохији, као и оне који су протерани одатле, да гласају на предстојећим изборима за институције непризнате државе „Kosova“. Тврди да је то услов за опстанак Срба на КиМ, да је то начин да се одбране интереси Срба и Србије тамо, да је то пут ка бољем животу Срба на КиМ.

Владан Глишић (Фото: Хелм Каст)

Пише: Владан Глишић, посланик

Истовремено, једна од институција те и такве „државе“ осудила је Зорана Ђокића из Пећи на 12 година затвора за наводни ратни злочин који је починио 1999.године. Пресуда је донета без иједног материјалног доказа и на основу сведочења двојице Албанаца. Сведочење је било крајње сумњиво. Нико из државних институција Србије на ово није реагова. Нема смисла да реагују када је ово само један од многих случајева неправде и прогона који се спроводи над Србима на КиМ.

Дакле, ови избори су зарад бољег живота – кога? Једноставно питање на који режим у Београду нема ни јасан а ни компликован одговор. Само фразе.
Народни покрет Срба са КиМ „Отаџбина“ је и овог пута, као и много пута пре тога, позвао Србе да бојкотују ове сепаратистичке изборе. Исто је учинио и покрет „Ослобођење“ Млађе Ђорђевића. Није тајна да се у многим тачкама политичког деловања не слажем са ставовима или методама политичке борбе ове две организације.

Ипак, овог пута ме је њихов став и разлози за тај став навео на то да се замислим.

Кажу да је позив из Београда за излазак на ове изборе квислиншки, да је „Српска листа“ све само не српска и да је и она – квислиншка.
Нисам сигуран да ли су и позив из Београда и “Српска листа“ квислиншки али сигуран сам да јесу колаборационисти са тренутним окупатором КиМ. И сигуран сам да су то биле све владе и сви режими од 5.октобра 2000.године до данас. Само се ниво сарадње са окупатором мењао. Како је која екипа долазила на власт морала је све више и доследније да сарађује са окупатором (читај НАТО) јер је преузимала државу све мање суверену и све неспособнију да се окупацији супротстави. Једноставно, претходне власти су наследницима остављали државни апарат све више разоружан у погледу суверенитета. Мислим и да  нису имали много могућности да поступају другачије. И није нам то први пут у историји, уствари, много већи део наше историје смо били у таквој изнудици него што смо били слободни и суверени.

Потакнут таквим размишљањем и сам сам 2016.године подржавао Србе да изађу на неке од локалних избора на КиМ знајући да је то кршење Устава Србије али у нади да ће тако моћи сами себи да помогну кад већ Београд то не може. И сада мислим да сам погрешио. Тачно је оно што је „Отаџбина“ навела у свом саопштењу против изласка на предстојеће приштинске изборе – после 8 година овакве политике Срби на КиМ су у горем положају. И када, и ако, „Српска листа“ буде имала својих 10 посланика у квазискупштини квазидржаве „Кosova“, да ли ће Срби моћи да се вакцинишу тамо где живе? Да ли ће повратници бити заштићени од насиља? Да ли ће уопште бити повратника? Да ли ће зауставити исељавање Срба са КиМ? Да ли ће распустити војску „Косова“? Хоће – као што су и до сада....

Нисам сигуран да је све што предлажу људи из „Отаџбине“ и „Ослобођења“ добро, али по питању изласка на ове, приштинске изборе – изгледа да су они у праву, више него ја 2016.године и више него председник Србије онда, а и  данас .

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА