Најновије

"Капали чаршија": Награђивана књига која осваја српску публику!

Издавачка кућа "Агора" представља роман "Капали чаршија" који представља ужитак за све љубитеље Турске али и оне који ће тек то да постану.

Фото-Агора

Пред читаоцима је узбудљива приповест о очаравајућој Капали чаршији, једној од најзначајнијих локација у Истанбулу, а уједно и најстаријих тржних центара на свету, која је постала место укрштаја традиција, култура и народа са све четири стране света још од средине 15-ог века… Али ово није прича само о једној тачки на мапи некадашњег Османлијског царства или пак савременог Истанбула… Ово је прича о томе како су Капали чаршији удахнули душу – људи и њихове приче, језик, мит и историја, љубав и пријатељство, традиција која се попут незагаситог пламена преносила генерацијама уназад и све оно што су највиши домети људског духа доносили на ове просторе.

Капали чаршија зато преузима улогу главног протагонисте романа. Изграђена на византијским рушевинама, она ствара сопствену епску историју засновану на причама људи, а не на званичним историјским записима, а магија ове приче креће се управо од самог почетка: од камења, цигле и мермера који заједно са мајсторима говоре о њеном настанку… Ту су и архитекте, султани, трговци, купци и мештани, случајни пролазници – и свака њихова прича употпуњује сложен и живописан доживљај овог хронотопа између стварности и маште.

Једанн од главних јунака ове књиге је сам језик, његово богатство између савременог и архаичног, и чест продор хумора у причу који читаоцу отвара још једну димензију: критику друштвене стварности. Роман води истовремени дијалог како са прошлошћу, тако и са савременим тренутком обједињујући хуморне и сатиричне аспекте и уз посве суптилну иронију његов главни циљ јесте да нас подсети шта значи „бити друштво”. 

Фуат Севимај аутор је романа, значајан и вишеструко награђивани турски писац и преводилац. Његов роман Капали чаршија награђен је престижном наградом, 2015. године.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА