Најновије

ИЗВОЈЕВАНА ВЕЛИКА ПОБЕДА СИРИЈСКИХ СНАГА, АСАД ЈЕ ПОНОСАН: Спроведена је највећа акција чишћења до сада

Јединице Сиријске арапске војске уништиле су нова седишта и скровишта терористичке организације ИД, одузеле документе са именима милитаната и мапе њиховог распоређивања, а пронашли су личне карте убијених сиријских војника и трупа НДФ.

Асад са војском (Фото: САНА)

То се десило током непрекидних операција "чешљања" велике пустиње између провинција Деир ез Зор, Хомс, Хама и Рака, све до ирачке границе.

Шеф безбедносног и војног комитета у провинцији Деир ез Зор, командант 17. пешадијске дивизије Сиријске арапске војске, генерал-мајор Низар Ал-Кадер, открио је у посебној изјави дописнику у Хасаки да "јединице Сиријске арапске војске свих врста раде на чишћењу подручја сиријске пустиње ка ирачкој граници и између сиријских провинција, где је прочешљано скоро 90 одсто терена, с циљем да се оконча присуство остатака терористичке организације ИД, којој америчка окупациона војска пружа логистичку подршку."

Генерал-мајор Ал-Кадер указао је да су јединице Сиријске арапске војске уништиле седиште и скровишта милитаната ИД у селу Ал-Харибат у области Ал-Тувајнан 20 км северно од града Ал-Сукна у источном делу Хомса, где је војска уништила и одузела опрему, оружје, упутства о коришћењу соларне енергије, уштеде енергије и уређаје за комуникацију милитаната.

Генерал-мајор Ал-Кадер додао је да су јединице Сиријске арапске војске уништиле низ седишта остатака терористичке организације која су коришћена за покретање напада на војне и цивилне аутобусе и села у планинској области Ал-Бишри, западно од провинције Деир ез Зор, где је заплењено укупно шест складишта оружја. Заплена укључује десетине лаких и средњих митраљеза, уз складиште разних лекова у тежини од 50 кг, поред складишта хране.

- Током операција чишћења терена пронађени су документи са именима милитаната организације, мапе њиховог распоређивања у пустињским областима, поред бројних личних карата које припадају погинулим сиријским војницима - истакао је генерал-мајор Ал-Кадер.

У претходној изјави, генерал-мајор Низар Ал-Кадер је рекао да "постоје потврђене информације о америчкој окупационој војсци која је терористе пребацивала из затвора СДФ-а у Хасаку у два села близу Деир ез Зора и Палмире, са циљем стварања хаоса и оживљавања организације спремајући је за ударе на савезничке руске снаге и положаје Сиријске арапске војске."

Западни и југозападни региони Деир ез Зора и југоисточни региони провинције Рака, поред Хомса и Хаме у централној Сирији, чине пустињски простор отворен у подручју од 55 км у којем се налазе остаци терористичке организације ИД који су активни у великој мери, а над овим подручјем руске ваздухопловне снаге редовно дејствују.

Америчка војска користи нелегалну базу Ал-Танф, која се налази на сиријско - ирачко - јорданској граници као седиште својих војника и појединих наоружаних оперативаца њихових савезничких организација, као што су "Командоси сиријске револуције".

Нападнута руска војска у Сирији. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Sputnik Arabic

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА