Најновије

РУСИ У НЕВЕРИЦИ: Турске јединице умешане у напад на руску базу у Сирији

Руски медији интензивно извештавају да је турска војска умешана у ваздушни напад на руску ваздухопловну базу у региону Латакије, у Сирији – Хмејмим.

Руска база Хмејмим (Фото: mil.ru)

Како се наводи, руска војна обавештајна служба покренула је истрагу о ваздушном нападу. Према наводима са терена, турске и протурске јединице напале су руску ваздухопловну базу ракетама из турских комплекса ТРГ-300 Касирга. Овај турски ракетни систем има домет до 120 км.

Према другим извештајима са терена, мало пре напада на руску војну базу, руске трупе су приметиле беспилотне летелице у том подручју. Стручњаци кажу да су то били дронови турске војне обавештајне службе.

Ваздушни напад на руску војну базу у Сирији изведен је 9. фебруара, али информације су доспеле у медије тек 11. фебруара. Руска војна обавештајна служба саопштила је да је напад почео у 19:45 часова, према московском времену. На бази нема оштећења, јер су се ПВО системи у том подручју активирали, пресрели и оборили све испаљене ракете.

Убрзо након напада, руске и сиријске ваздушне снаге извеле су велике ваздушне нападе на положаје џихадиста у подручју Тахрира. Војни стручњаци сматрају да је напад на руске ваздухопловне базе био разлог руског повратног напада.

Касно увече, 9. фебруара и рано ујутро, 10. фебруара, Сиријска арапска војска и руске ваздухопловне снаге покренуле су колосални ракетни напад у близини града Таркин, у Сирији.

Према изворима са терена, руске и сиријске јединице погодиле су турски конвој који је покушавао да транспортује нафтне камионе из Сирије у Турску. Протурске локалне милиције чувале су конвој.

Извор тврди да Сиријци користе руски ракетни систем Точка. Судећи према достављеним снимцима, штета је огромна и укључује камионе за транспорт нафте и војну опрему.

Не извештава се да ли је војна опрема у власништву турске војске, или организатора конвоја. Постоје и извештаји о жртвама – 28 убијених протурских војника и још десетине рањених.

Да подсетимо, ово је четврти такав ракетни напад на овом подручју од почетка ове године. Сва четири напада укључивала су покушај превоза кријумчарене нафте.

"У неприродном Кризном штабу политички део има превагу." Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА