Најновије

КАКВЕ МОГУ БИТИ РЕАКЦИЈЕ НА ВАКЦИНУ ПРОТИВ КОРОНЕ? Професорка имунологије дала одговор на горуће питање у Србији!

Професорка имунологије Вера Правица са Медицинског факултета Универзитета у Београду наводи да о вирусу доста тога знамо али и да много тога још не знамо.

Болови због вакцине. (Фото: pravda.rs/pixabay. com)

- Не знамо како наш имунски систем реагује на вирус који се тако понаша, који се не понаша предвидиво. Мене брине што се јавља болест, ту је вакцинација оно што спасава. Кад имате инфекцију и било који облик болести, ви не можете да предвидите ни комплетну реакцију имунског система и различите компликације које могу да настане после благог облика да имате тешке и дуге облике. То је проблем и то је непредвидиво - рекла је проф. Вера Правица у гостовању на РТС-у.

Наводи да је реакција на вирус страшно индивидуална и да се не зна како ће се организам понашати кроз неколико дана.

Указује да је вирус класичан САРС вирус који изазива озбиљан респираторни синдром.

- Може да изазове аутоимунске феномене – наш имунски систем уместо да се бори само против вируса, почиње да се усмерава и против сопствених стурктура. Није ово једини такав вирус, али је чињеница да има разних симтпома где може да нападне разна ткива и органе што није последица деловања вируса, већ нашег имунског система, каже професорка имунилогије.

Указује да још није дефинитивно шта одједном преломи ситуацију.

Када је реч о стварању антитела после вакцинације, проф. Вера Правица наводи да су истраживања указала да, ако сте изложени вирусу, а не разболите се, да је имунски одговор адекватан.

- Не треба радити само антитела, није то само оно што нас штити, важне су и меморијске ћелије које се стварају - које су запамтиле први контакт са вирусом и моћи ће брже, боље и ефикасније да реагују у следећем контакту, објаснила је проф. Вера Правица.

Тиодоровић се огласио после седнице Кризног штаба! Више о томе ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА