Најновије

ГЕСТ КОЈИ ИЗАЗИВА МНОГО ПАЖЊЕ: Да ли знате зашто се заправо свештеницима љуби рука? Шта тај чин симболизује?

Тај гест сте видели сигурно безброј пута - верник прилази свештенику и љуби му руку. Ако и ви спадате у верујуће, онда сте и сами тако поступили много пута али - да ли знате зашто и шта тај чин симболизује?

Патријарх Порфирије. (Фото: Твитер видео)

Реч је о гесту који изазива много пажње и о коме се много причало. Једина је чин љубљења руке свештенику саставни део онога што се зове хришћанска норма и без тога не би могли да замисле одлазак у цркву. Другима је ово одраз традиције. Трећима је превазиђено, чак помало непријатно, а било је и оних који су као критику истицали хигијенску страну самог чина. 

Ипак, мало ко заправо зна шта чин љубљења руке свештеном лицу заправо симболизује.

- Одговор на ово питање можемо потражити у одговору на питање зашто хришћани целивају Свете иконе. Као што се указивањем поштовања иконама на којима су изображени Господ, Богородица и светитељи не поклањамо и не славимо дрво или боју од којих су иконе направљене, тако исто целивајући руку свештеника, ми не целивамо руку тог одређеног човека као јединке и индивидуе, него исказујемо поштовање његовом свештеном позиву и благодати која кроз њега на нас долази. Дакле, љубећи руку свештенику ми уствари благодаримо Богу што је дао могућност да кроз једно грешно људско биће могу да се спуштају Његови благодатни дарови - објашњава за Историјски забавник Иван Неђић, професор приправник Богословије Светог Арсенија у Сремским Карловцима.

Чин љубљења руке свештеном лицу је завршни део узимања благослова. Приликом давања благослова, свештеник прсте десне руке савија тако да они чине слова ИС ХС, такозвани "Христограм", и то тако што кажипрст остаје усправан, чинећи слово И, средњи прст се савија у полукруг, чинећи слово С. Домали прст се укршта са палцем, чинећи слово Х , и на крају се и мали прст савија полукружно чинећи још једно слово С.

- Осим благослова, који свештеник призива од Бога пре самог целивања његове руке, свештеници чинодејствују у Светим Тајнама (крштења, брака, исповести...) те је из тог разлога њиховој узвишеној служби указана част кроз тај целив, а не њиховој индивидуалној личности - истиче професор Иван Неђић.

Од три степена свештенства - ђаконског, свештеничког и архијерејског, благослов се тражи од свештеничког и архијерејског, али не од ђаконског. Од монахиња се не узима благослов јер монахиње немају Свету Тајну свештенства иако многи верници често целивају руку игуманији манастира, али је у том случају то заправо чин поштовања.

- Посебна је занимљивост да све док је свештеник у чину и врши Свете Тајне правилно, благодат Светог Духа у тим чинодејствима никад не изостаје, без обзира на карактер свештениковог моралног живота. Наравно, чињеница је да неморалан свештеник, посебно онај који не држи ни до понашања ни до хигијене, неће људима уливати поверење, али Бог делује и кроз њега јер не жели да због неподобног свештеника, кажњава и народ који му је поверен - закључује професор Неђић.

Откуд Вучићевом политичком оцу богат возни парк? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Историјски забавник

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА