Најновије

ДРИТАН ЈЕ ГРЂИ ОД МИЛА! Абазовић поднео захтев за враћање Ђукановићевог закона

Посланици коалиције „Црно на бијело“ чији је лидер Дритан Абазовић, потпредседник Владе, поднели су су Уставном суду Црне Горе иницијативу за оцену сагласности чланова Закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница.

Дритан Абазовић (Фото: Јутјуб)

Из УРЕ наводе да су то урадили јер „немају проблем да се законско решење за које су гласали у парламенту испита на највишем институционалном нивоу, посебно имајући у виду да је Закон о верским слободама изазвао бројне полемике у јавности.“

- Свако физичко и правно лице, укључујући и верске заједнице, дужно је да поштује културна добра других, на исти начин као и своја, а право на приступ културном добру може се ограничити само ради заштите јавног интереса и права и слобода других. Дакле, држава је дужна да штити културна добра, што је детаљно разрађено нормама Закона о заштити културних добара, а који је написан и усклађен са међународним прописима. Поставља се питање, да ли члан 12 предметног Закона, који гласи “У случајевима премештања, изношења из државе или отуђења добара која представљају културну баштину Црне Горе, а на којима право својине има верска заједница, примењују се одредбе закона којим се уређује заштита културних добара.”, представља довољну гаранцију за заштиту Уставом Црне Горе прописаних чланова 77 и 78 - наводи се у иницијативи коју потписују сви посланици коалиције „Црно на бијело“ у Скупштини Црне Горе, Милош Конатар, Божена Јелушић, Срђа Павићевић и Суада Зороњић.

Абазовићеви посланици су такође иницирали испитивање да ли је члан 12 Закона о слободи вероисповијести у складу са Уставом:

- Циљ ове иницијативе је да се потврди да је имовина државе Црне Горе заштићена, да нико неће и не може однети, отуђити или присвојити нешто што припада нашој држави.

Из ове коалиције поручују да „потпуно мирне савести“ подносе иницијативу за оцену уставности јер су, како истичу, сигурни у “квалитет закона“ и у то да у њему нема ништа што би ову државу и вернике угрозило.

Цензурисани интервју Слободана Рељића погледајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА