Најновије

КИНЕСКИ ЕКСПЕРТИ УПОЗОРАВАЈУ МОСКВУ: Сукоб САД и Русије десиће се овде…

Аналитичари кинеског портала Соху верују да ће на Арктику ускоро избити конфронтација између Русије и Сједињених Држава и Норвешке.

Руска војска (Фото: mil.ru)

Веома дуго је руководство скандинавске државе покушавало да одржи неутралну позицију и да се не супротстави Совјетском Савезу, а потом и Русији.

Чак и након приступања Северноатлантском савезу, Осло је одбило да на територији земље распореди нуклеарно оружје и балистичке ракете средњег домета.

Али последњих година, норвешка реторика према Русији претрпела је значајне промене, што се може видети на примеру појављивања четири бомбардера америчког ваздухопловства у ваздухопловној бази Орланд.

„Ваздухопловна база Орланд налази се у непосредној близини западних граница Русије. Распоређивање америчких бомбардера у Норвешкој је очигледан сигнал Москви – упозорење на предстојеће промене“, наводи се у чланку кинеског портала. 

Највећи разлог за ову ситуацију, према речима Кинеза, јесте архипелаг Свалбард.

Упркос чињеници да је под јурисдикцијом Осла, Русија, у складу са међународним уговором, има пуно право да тамо обавља економске активности.

Овакво стање ствари не одговара Вашингтону који настоји да истисне Русију из арктичког региона.

У вези са тим, постоји велика вероватноћа да ће Американци, уз помоћ Норвежана и њихових других савезника у НАТО-у, покушати Москви да приреде непријатно изненађење. Није искључено да ће и америчким бомбардерима, који су изабрали Орланд, бити дозвољен улазак.

За Русију је Свалбард приступ налазиштима нафте и гаса, као и риболовним ресурсима. Војно присуство на архипелагу пружа прилику да се под контролом држе највећи морски путеви и ваздушни саобраћај.

На основу тога, постаје очигледно да Москва не намерава да се одрекне својих ставова и, ако буде потребно, супарницима ће показати снагу, пишу кинески аналитичари.

Абазовић поднео захтев за враћање Ђукановићевог закона. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА