Најновије

"ПАЛА ЈЕ ВЛАДА ЦРНЕ ГОРЕ!": Кнежевић након усвајања срамне Резолуције о Сребреници

Кнежевић истиче да уколико Демократе и УРА не прихвате промену односа унутар владајуће коалиције, једина могућност су нови избори.

Милан Кенежевић. (Фото: Јутјуб)

Изглашавањем смене Владимира Лепосавића са места министра правде, људских и мањинских права од стране Демократа, УРЕ и опозиционих партија, пала је Влада Црне Горе, оценио је гостујући у емисији "Знам да знаш" Градског радија Милан Кнежевић председник ДНП-а и један од лидера Демократског фронта.

Кнежевић истиче да уколико Демократе и УРА не прихвате промену односа унутар владајуће коалиције, једина могућност су нови избори.

Да ли је прексиноћ пала Влада Црне Горе?

- По мом мишљену јесте. Влада коју смо изабрали 4. децембра, а која је била против Демократске партије социјалиста, јуче је добила подршку посланика ДПС. Ђелови парламентарне већине - Демократска Црна Гора и УРА Дритана Абазовића, заједно са ДПС-ом јуче су изгласали резолуцију о Сребреници у којој се Србија и српски народ проглашавају геноцидним. То је супротно принципима на којима смо темељили наш изборни програм и на којима смо освојили 133.275 гласова, захваљујући којима смо победили Мила Ђукановића 30. августа. Несхватљиво је и шизофрено да девет месеци након избора посланици ДПС, посланици Демократске Црне Горе и ГП УРА изгласају нешто што је усмерено против српског народа, не само у Србији него где год да живи.

Где се тачно у Резолуцији помиње да је српски народ геноцидан? Колико се чини, амандман Демократа управо је прецизирао да нема геноцидних народа, већ је одговорност на појединцима?

- Ако се добро прочита Резолуција о Сребреници, јасно се види да ће одговарати сваки грађанин Црне Горе, уколико буде негирао да се у Сребреници догодио геноцид. Прецизирано је да се мора обележавати Дан сећања на жртве Сребренице, 12. јул. Замислите хипотетичку ситуацију: сутра у Црну Гору дође председник Србије Александар Вучић, или било ко од државних званичника Републике Србије, и постави му се питање да ли је био геноцид у Сребреници, а он саопшти да није. Одмах га могу протерати и прогласити за персону нон грата или покренути поступак против њега, као што ће се покретати поступци против свих грађана који буду имали другачије мишљење од овог у Резолуцији. У контектсту читавог овог антисрпског понашања, већ добијамо и званичне ставове Србије по том питању и немам више никакву дилему да је позивање на геноцид у Сребреници и пресуде Хашког трибунала, имало за циљ стварање контура могуће нове парламентарне већине. Ако погледате изјаву посланика ДПС након гласања, у којој је пружена рука наводно европском делу актуелне парламентарне већине, јасно вам је да се синоћ формирала могућност да дође до стварања нове парламентарне већине са ДПС-ом. Демократски фронт нема ништа против тога. Послали смо јасну поруку колегама Бечићу и Абазовићу да, ако желе коалицију са ДПС-ом, нек им је срећно. Ако желе коалицију са Демократским фронтом, овако више не може.

Значи ли то да не признајете да је Здравко Кривокапић и даље премијер?

- Ја сам саопштио Здравку Кривокапићу пре два дана у Скупштини Црне Горе да, уколико изгласа смену министра Лепосавића са посланицима ДПС-а, за мене више није премијер. У формалном смислу, он је и даље премијер. Коалиција За будућност Црне Горе борила се против ДПС-а и због тога смо, уз снажне притиске и сугестије наше цркве, на чело листе довели господина Кривокапића. Девет месеци након тога, ДПС даје подршку Здравку Кривокапићу, који у својој Влади имати три министра која су гласала ДПС, што јасно говори да је премијер Кривокапић издао грађане који су га гласали.

На која три министра мислите?

- Мислим на министарку Срзентић, министра Радуловића и министарку Ињац. Ја сам то премијеру Кривокапићу саопштио у Скупштини Црне Горе. Чак је и министарка Срзентић, за време локалних избора у Никшићу, јавно подржала носиоца листе ДПС-а, Сању Дамјановић, која је и потпредседница партије. Министарка Срзентић, да не грешим душу, није ни гласала на овим изборима, јер је била у Канади, али њени политички ставови су јасни и не крије симпатије према ДПС-у. Имамо и министра који није гласао на изборима, али се појавио у Влади Здравка Кривокапића.

Да ли би било могуће да Демократе и УРА позову мањине да учествују у конституисању нове Владе, уз подршку ДПС-а, што је и био предлог те странке након 30. августа?

- То је питање за Демократе и ГП УРА, тј. господина Бечића и господина Абазовића. Наравно, то би била брутална проневера изборне воље грађана, али ја немам намеру да опредељујем какве ће одлуке доносити Бечић и Абазовић. Ми свакако нећемо са ДПС-ом правити никакве аранжмане. Видело се синоћ, кроз гласања о Резолуцији о Сребреници и смени министра Лепосавића, ко је спреман да прави аранжмане. Управо они, који су нас оптуживали да помажемо ДПС-у, јуче су добили њихову подршку и потпуно анулирали наслеђе победе од 30. августа.

Шта је тачно мислио посланик Славен Радуновић кад је рекао да је на делу велика превара бирача?

- Велика превара бирача десила се синоћ јер је ДПС, заједно са ђеловима парламентарне већине, изгласао Резолуцију о Сребреници, у којој се српски народ и Србија проглашавају за геноцидне. На тај начин поништили су гласове оних људи, доминантно Срба, који су 30. августа желели промене, који су желели да се донесе нови Закон о слободи вероисповјести, да се потпише Темељни уговор са СПЦ, да се побољшају односи са Србијом и Русијом. Грађана који су гласали да се поништи одлука о признању тзв. Косова, да се поништи одлука о протеривању амбасадора, да се не доносе резолуције у којима се Срби проглашавају за геноцидан народ, да се не проширују санкције Русији и да се не ствара нови антисрпски амбијент. Ако погледате одлуке Владе Здравка Кривокапића, посебно ове последње, морате признати да нема разлике између спољне политике Мила Ђукановића и Душка Марковића и Владе Здравка Кривокапића. Грађани, који су нам дали подршку и због којих смо освојили 33% гласова на претходним изборима, нису нас гласали да стварамо амбијент у ком се стиче утисак да ДПС уопште није ни одлазио са власти.

Бела кућа све стопирала, Украјинци остају без америчког оружја! Више о томе ОВДЕ.

Извор: gradski.me

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА