Најновије

ЂУКАНОВИЋ КОД МИЛАНОВИЋА У ЗАГРЕБУ: Радили смо на аутокефалности ЦПЦ, али ...

Председник Хрватске Зоран Милановић изјавио је данас да Хрватска подржава Црну Гору и да је посета његовог црногорског колеге и порука Београду, а Мило Ђукановић да је званична Подгорица радила на питању аутокефалности ЦПЦ, али да је, како је рекао, то дуг процес за који је потребно време.

Ђукановић у Загребу (Фото: Председништво ЦГ)

Ђукановић је данас допутовао у дводневну службену посету Загребу и Брионима, која је уследила само десетак дана након немира на Цетињу, када су његове присталице протестовале против устоличења митрополита црногорско-приморског СПЦ Јоаникија.

Након разговора са својим домаћином, уследило је заједничко обраћање медијима.

Милановић је потврдио да је позив Ђукановићу да дође у Загреб уследио, како је навео, након „ових чудних и незгодних догађаја на Цетињу задњих дана”.

Додао је да је до посете свакако требало да дође, али да су је ови догађаји у Црној Гори убрзали.

„Хтели смо дати подршку отвореној Црној Гори, већину тога смо разјаснили. Црна Гора је 1997. године мене навела да се запитам, можда је то другачија држава. То је било када је демонстранте на Тузи, код Подгорице, где живе Албанци, када је светина ишла физички да се обрачуна, зауставила их је полиција”, испричао је Милановић, пренео је Танјуг.

Рекао је да је то био први пут на просторима, како је навео, „дивљачки турбулентне Југославије, да је у тим крајевима полиција стала у заштиту националне мањине која је била третирана као непријатељ”.

Од тада је, каже, Црна Гора другачија, кандидат за чланство у ЕУ и отворила је своје последње поглавље.

Ђукановић је рекао да је фокус разговора са Милановићем био на европским интеграцијама, европској будућности и подједнако стабилности Балкана.

„Због тога нас погађа дефицит пажње из Европе на збивања у Црној Гори”, рекао је Ђукановић и у том контексту истакао да „Русија на простору Западног Балкана делује ради пласмана геополитичких интереса”.

На питање да ли је позив Ђукановићу и порука Београду, Милановић је одговорио потврдно, не прецизирајући детаље и поново се присетио неких догађаја из прошлости, означивши Берлин и Брисел „непостојећим” када је, како је рекао, била потребна подршка Сарајеву, Загребу, Београду...

„Моја порука је: бавите се самим собом. Брисел да, али у оној мери у којој желите бити чланица ЕУ”, рекао је Милановић.

На питање зашто се Црна Гора до сада није бавила питањем аутокефалности ЦПЦ, Ђукановић је рекао:

„Бавили смо се питањима аутокефалности црногорске православне цркве, то је процес који тражи време и мора се пажљиво водити. Има спорију динамику него што су политички процеси”.

Најављујући нови сценарио за решење питања црногорске цркве, Ђукановић је рекао и ово:

„Желим само да скренем пажњу да то нису питања која се преламају преко колена и она обавезно завршавају у крвопролићу”.

Да ли је увођење ковид пропусница реално решење, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА