Најновије

Титов режим хтео атомску бомбу и 16 нуклеарних електрана у Југославији

Режим Јосипа Броза Тита желео је у својој раној фази 16 нуклеарних електрана и атомску бомбу у Југославији, казао је аутор серијала о НЕ Кршко „Једна једина“ Дубравко Мерлић.

Казао је како је прва епизода која се односи на период од 1947. до краја 80-их је препуна архиве, где је главни извор био ХРТ, али нагласио је како су имали добру сарадњу и с музејем Југославије.

„Године 1947. бивша Југославија излази потпуно опустошена финансијски након рата, има велики број неписмених људи и у таквој ситуацији Тито одлучује саградити три научна центра и у томе успевају. У подлози свега је производња атомске бомбе. То траје до 1966. када се политичка ситуација мења с обзиром на то да Тито постаје вођа несврстаних“, казао је Мерлић.

Према његовим речима, главне пепреке и проблеми око нуклеарне енергије су могућност хаварија, те одлагање и разградња радиоактивног отпада.

„Ово су два главна проблема којима се и ми бавимо у серијалу“, рекао је он и додао да је Хрватска једина земља у ЕУ која још није решила уређено складиште ниско и средње радиоактивног отпада: „Наравно ни високо радиоактивног.“

Нуклеарка „Кршко“ слови као једна од десет најсигурнијих и најбољих нуклеарних електрана на свету: “ Већина која се разуме у то каже како је сигурна стога што у електрани раде људи који и живе око ње.“

Једина нуклеарна електрана у Југославији почела је да ради 1975. године. Приказивање документарног серијала о њој „Једна једина“ почиње данас на ХРТ-у.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА