Најновије

"Следеће суботе цела Србија долази у Београд"

"План је да се следеће суботе у Београду сви скупимо и да цела Србија дође у престоницу", каже Александар Јовановић Ћута и тако најављује велики протест и нову блокаду ауто-пута за 15. јануар.

лександар Јовановић Ћута (Фото: Нова)

Протести и блокаде путева који се из викенда у викенд организују широм Србије изгледа рашају плодом, па се и од највиших представника власти чују изјаве које охрабрују. Председница Владе Ана Брнабић рекла је да је Влада близу одлуке да поништи све уговоре са компанијом „Рио Тинто“ која је истраживала залихе литијума у области Јадра ради изградње рудника.

Ана Брнабић је, говорећи на телевизији Пинк, рекла да је „заиста на ивици тога“ да Влада прихвати све испостављене захтеве и поништи уговоре са „Рио Тинтом“ и Великом Британијом.

„Нити смо их довели, нити смо обећали, нити смо урадили нешто што народ није знао, све што смо радили, радили смо транспарентно. Слушамо наш народ“, рекла је председница Владе.

Активисти кажу да Ани Брнабић не верују, али да желе да је погурају у правом правцу.

"Ани Брнабић фали још мало, ми ћемо јој помоћи да дође до те тачке, да уради оно једино што мора и што је најавила -да се ова агонија прекине и да се раскину све обаавезе према Рио Тинту. Пошто спин докторима не смемо веровати на реч, видимо се данас на блокадама, а од 15-тог јануара планирамо даљу радикализацију протеста уколико се ова два захтева не испуне. Око здраве животне средине, здравља људи и права свих грађана на достојанствен живот и рад на својим имањима неће бити компромиса, јер Србија није ничија колонија", поручује Ћута.

Да нема одустајања од протеста и да се борба против Рио Тинта наставља поручује и Биљана Стојковић из Скупштине слободне Србије.

Ово су захтеви важни за целу Србију. Треба да се добро размисли о експлоатацији руда и утицају, да ли то подразумева уништавање читаве земље и протеривање становништва са њихове земље. О тим аспектима се није ни размишљало, ми сада морамо да натерамо ову власт да оде да би дошла нека друга која ће о томе да размишља", закључила је Стојковић.

Данас се састају еколошке организације

Еколошки устанак и Савез еколошких организација Србије (СЕОС) позвали су све сродне организације на састанак у циљу планирања даљих протестних активности и радикализације одбране Србије од Рио Тинта и других сличних компанија.

Састанак ће се одржати у Горњем Милановцу у недељу, 9. јануара, у 14 сати после протеста за чист ваздух, који почиње у 12 часова у организацији локалних удружења.

Извор: Нова

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА