Најновије

СРБИЈИ ПРЕДВИЂАЈУ ЗЛАТО НА МУНДОБАСКЕТУ: Таленат, вештина, интелигенција и квалитет су на страни "орлова"

Још само 32 дана остала су до старта Европског првенства у кошарци, а према списковима који су селектори обелоданили, практично све селекције ће у Немачку, Грузију, Чешку и Италију, земље домаћине предстојећег шампионата, стићи са најјачим саставима.

Фото: јутјуб

Ако питате светске букмејкере, нешто јачи ростер од конкуренције имаће наш национални тим, који је постављен за првог фаворита да се 18. септембра нађе на победничком постољу (квота 3.85). Селектор Светислав Пешић ће на располагању имати највећи могући квалитет (припреме почињу 5. августа) предвођен двоструким МВП НБА лиге Николом Јокићем, који ће дебитовати у репрезентативном дресу на континенталним шампионатима.

Уз центра Денвера, део тима биће и најбољи европски плејмејкер и двоструки узастопни освајач Евролиге Василије Мицић, као и МВП Еврокупа Милош Теодосић уз нову аквизицију Барселоне Николу Калинића, центра московског ЦСКА Николу Милутинова, Владимира Лучића из Бајерна, шампиона НБА Немању Бјелицу као и перспективног Оклахоминог Алексеја Покушевског.

Када се тако погледа, јасно је зашто прогнозери виде "орлове" на врху. Таленат, вештина, интелигенција и квалитет који је сакупљен у српском тиму одузима дах. Једини део овог супертима који ће недостајати биће Богдан Богдановић, који због операције колена неће бити у могућности да помогне.

Управо ће бек Атланте уз црногорског центра Николу Вучевића (одмор), шпанског плејмејкера Рикија Рубија (повреда) и француског дуа Нандо де Коло - Никола Батум (одмор) чинити квинтет звезда који ће пропустити турнир. Сви остали биће на месту дешавања, жељни за борбу до "крвавих колена" и последњег судијског звиждука.

Други фаворит, уједно и бранилац титуле из 2017. године, Словенија ће имати једног од најбољих кошаркаша данашњице Луку Дончића и Горана Драгића, који ће се опростити од репрезентације на овом такмичењу.

Актуелни светски шампион Шпанија уз проверене снаге Рудија Фернандеза, Серхија Љуља, браћу Ернангомез биће ојачан натурализованим америчким плејмејкером Лоренцом Брауном и новом занимљивом генерацијом младих талената као што су Усман Гаруба, Санти Јуста и Хуан Нуњез.

Највише амбиције има и Грчка са "чудом природе", Милвокијевим асом Јанисом Адетокумбом, којем ће асистирати времешни Костас Слукас, Ник Калатес, Костас Папаниколау уз Американца Тајлера Дорсија.

Француска напада европски трон са Гобером, Фурнијеом, Окобоом, Маледоном, Јабуселеом, Литванија са Валанчијунасом, Григонисом, Јокубаитисом и Сабонисом....

У максималном капацитету ће бити и Немачка (Шредер, Ло, Тајс, Војтман, браћа Вагнер), Италија (Галинари, Мели, Датоме, Полонара, Фонтекио), Хрватска (Богдановић, Зубац, Хезоња, Жижић, Шарић, Смит) и Турска (Ларкин, Осман, Шанли, Коркмаз, Јуртсевен, Шенгун).

Јасно је да ће се "пуцати из свих оружја", све најбоље што европска репрезентативна кошарка може да понуди биће здружено на једном месту, а ми услед недавних лоших резултата из квалификација за СП 2023. морамо ову налепљену етикету да потпуно занемаримо и озбиљно прионемо на рад. Јер, и на Мундобаскет у Кину пре три године смо отишли као први фаворити и у практично већ слављеничкој атмосфери, а вратили се без медаље као петопласирани и са ваљда неком наученом лекцијом. 

Глишић дели правду

Александар Глишић биће једини арбитар из Србије који ће судити утакмице на предстојећем ЕП. Њему ће ово бити други Евробаскет након прошлог из 2017. у Истанбулу. Српски арбитар делио је правду и на СП у Кини 2019. и на прошлогодишњим ОИ у Токију.

Улазнице од 20 до 60 евра

Наша репрезентација ће утакмице групне фазе играти у Прагу, а цене улазница за мечеве који ће се одиграти у "О2 арени" (капацитет: 16.805) крећу се између 20 и 60 евра.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА