Најновије

САРАДЊА УСТАША И КОУМИНИСТА: Заборављене ситнице о НДХ - Сретен Јаковљевић (ВИДЕО)

У 59. емисији Разбуђивање гостовао је Сретен Јаковљевић, који је деценијама истраживао и изучавао документа о клеро-фашистичкој Независној Држави Хрватској.

Сретен Јаковљевић. (Фото: Јутјуб)

Сретен Јаковљевић је Србин који је рођен 1950. на сјеверу Херцеговине, у селу Бијела код Коњица. У родном мјесту је завршио основну школу, а средњу у Коњицу. На сарајевском Факултету Политичких Наука је дипломирао 1974. године.

Први чланак је објавио 1976. године у фабрици војне опреме "Игман" у Коњицу, гдје се бавио уређивањем и издавањем фабричког листа. Десетак година касније долази у Београд, индустријску зону Раковица у којој је нашао себи посла као новинар.

Већ јуна 1990. године улази у тим САНУ који је формиран са циљем свеобухватног истраживања хрватско-усташког геноцида над Србима током Другог свјетског рата. На челу тог тима били су: Милан Булајић и Радован Самарџић, историчари од великог угледа.

Више од три деценије Јаковљевић је обилазио како војне, тако и државне архиве у Мостару, Сарајеву и Београду, у којима је нашао низ занимљивих докумената... о страдању србског живља у НДХ, сарадњи усташа и партизана, голготи припадника Југославенске Војске у Отаџбини, усташким функционерима који су се посље 1945. инфилтртирали у режим Јосипа Броза Тита, прелазак крајишких партизана код четника у Западној Босни, Битка на Неретви, народни устанци 1941. које су комунисти касније приписивали у своје заслуге, тајне ликвидације партизанских команданата, покољи Срба од Гудовца, Вељуна, преко Пребиловаца, Ливањског поља, Гаравице, Дивосело, Глинска црква, па до Попова Поља, Шушњара...итд.
У емисији је Јаковљевић изнео десетине "ситница" које су југославенски комунисти скривали и замаскиравали на тему Другог свјетског рата, јер им је био циљ да се истина не сазна. Они су у рату свим силама трудили се да изведу социјалистичку револуцију и елиминишу класне непријатеље, које су проглашавали "народним" непријатељима.

Његова књига "Скривена историја о страдању Срба на простору НДХ" је објављена 2021. године и доживјела двије промоције у Херцеговини, а ускоро се очекује у Београду.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА