Најновије

СУКОБ АМЕРИКЕ И КИНЕ НЕИЗБЕЖАН? Војсци стигло писмо: "Припремите се. Ускоро ћемо бити у рату"

Генерал америчког ваздухопловства предвиђа да ће САД бити у рату са Кином 2025. године.

Фото: pixabay. com

Један од највиших војних команданата, на чијој униформи се поносно налазе четири генералске звезде, послао је јуче писмо својим официрима, пише Ен-Би-Си њуз, у којем их обавештава да предвиђа почетак рата са Кином у наредне две године.

Он их упозорава да се озбиљно припреме за војни сукоб са другом најјачом војном силом света.

"Надам се да грешим. Али све у мени говори да ћу се борити 2025. године", рекао је својим официрима генерал Мајк Минихан, под чијом командом су снаге од скоро 50 хиљада војника и 500 летелица. Генерал Минихан у свом писму пише да ће и Тајван и САД следеће године имати председничке изборе, што ће отворити прилику кинеском лидеру Си Ђинпингу да нападне Тајван.

Меморандум је упућен свим командантима у Команди ваздушне мобилности и другим оперативним командантима Ваздухопловства. Свима је наређено да до 28. фебруара јаве генералу Минихану о свим напорима које су уложили у припремама за борбу против Кине.

Такође, генерал их саветује да прихвате одређени ризик у припремама и вежбама за евентуални сукоб са Кином.

Након што је садржај његовог писма објављен у медијима, званичник америчког Министарства одбране рекао је да Миниханови коментари "не представљају став министарства о Кини".

Шеф Одељења за односе са јавношћу у Министарству одбране генерал Патрик Рајдер рекао је да "национална одбрамбена стратегија јасно показује да је Кина главни изазов за Министарство одбране“.

"Наш фокус остаје да радимо заједно са савезницима и партнерима на очувању мирног, слободног и отвореног индо-пацифичког региона", рекао је Рајдер.

НБЦ Невс подсећа да је још у марту 2021. Филип Дејвидсон, тадашњи командант америчке индо-пацифичке команде, рекао на саслушању пред Комитетом за оружане снаге Сената да је "Тајван очигледно једна од амбиција Кине“.

"Мислим да ће се претња испољити до краја деценије. Заправо, у наредних шест година", рекао је Дејвидсон.

Недавно је министар одбране Лојд Остин, одговарајући на питање да ли је кинеска инвазија на Тајван неизбежна, рекао: "Оно што видимо у последње време је веома провокативно понашање кинеских снага.

"Али да ли то значи да је инвазија неизбежна? Озбиљно сумњам у то", рекао је министар.

Напад тактичким нуклеарним оружјем на украјинске трупе код Запорожја као све реалнија могућност

Извор: Jutarnji.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА