Најновије

OДЛУЧИЋЕ ВУЧИЋ? Хоће ли Српска листа бити партнер косовске "ратне коалиције"?

На Косову и Метохији у понедељак почињу консултације о датуму одржавања конститутивне седнице Скупштине Косова, на којој се верификују мандати нових посланика и после које ће бити јасније ко ће формирати нову Владу.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Председник тзв. Косова Хашим Тачи упутио је позив свим парламентарним странкама да дођу на разговор у понедељак.
Српска листа је, уз захвалност, одбила одлазак на консултације, али ће самој скупштини присуствовати.
Тек пошто се одреди мандатар - донеће одлуку о евентуалном учешћу у власти Хашима Тачија, Рамуша Харадинај и Љимаја...
У спомен соби косметским жртвама, поред њихових слика и слике оних које породице сматрају одговорнима за смрт или нестанак својих најближих. Да ли су међутим управо то лица, између осталог, и нових коалиционих партнера Срба на Косову и Метохији?
"Рећи ћу вам само једно, мој савет српским представницима је био и остао полако, стрпљиво, без журбе, нека се Албанци прво међу собом расправе, па онда тек можемо да разговарамо о томе да ли постоји могућност и са ким, али не да се узимају фотеље и да се заседа на столице, него да се разговара о томе како да се заштите српски економски и политички интереси на КиМ", каже Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ.
Из уста директора Владине канцеларије за КиМ у уши представника Српске листе. Брже-боље одговарају да их функције и број министарских места у будућој косовској влади не интересују, већ само бољи живот за Србе на КиМ.
"Не желимо да српски посланици и српски народ буде између чекића и наковња. Пошто буде познато име мандатара, обавићемо консултације с Београдом и донети одлуку о евентуалним коалицијама. Спремни смо за разговоре, јер дијалог нема алтернативу", поручује Горан Ракић, председник Српске листе.

Душан Јањић: Одлуку доноси Београд, заправо Вучић

На власт с коалицијом Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја коју у Београду зову "ратна коалиција" српски политичари с Косова нису гадљиви и у власт би, оцењује Душан Јањић из Форума за етничке односе, ишли с ким год. Али...
"Али они не доносе одлуку, одлуку доноси Београд и одлуку ће донети Вучић. То је последица отворене подршке Београда Српској листи и они су сви сад на Косову резервисани око Српске листе управо због тога што ће преко ње Вучић доносити одлуке и то је велика компликација за унутрашње албанске односе", оцењује Јанић.
Те односе компликује и чињеница да двојица потенцијалних коалиционих партнера различито гледају на процес нормализације односа Београда и Приштине.
Док је Хашим Тачи званично за наставак тог процеса, Харадинај није, нити жели да се формира Заједница српских општина. А управо је она, према оцени председника скупштинског одбора за КиМ Милована Дрецуна, кључ опстанка Срба на Косову. Зато им саветује: не у власт по сваку цену.
"Ако ту може да се постигне једно одрживо решење са одређеним гаранцијама, онда могу да учествују. У супротном, не видим зашто би учествовали у нечему што уопште не може да побољша њихов положај", наводи Дрецун.
Била Српска листа део властии или не, два Србина ће свакако бити. Јер по Уставу Косова српској заједници припада једно министарско и једно место заменика премијера.  А овако је било у априлу.
Прочитајте ОВДЕ шта је Вучић ново рекао о косовском дијалогу? Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Свађа на састанку "Српске листе", ко је брука а ко срамота за Србију?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА