Најновије

КИНА ИЗГУБИЛА БИТКУ: Америка опет прва (ВИДЕО)

Кина је изгубила важну битку против Сједињених Држава.

Илустрација (фото: ЦЦТВ)

После вишегодишњег рада, амерички стручњаци направили су нови најбржи рачунар на свету назван „Самит” и претекли Кинезе који су протеклих неколико година доминирали у пољу развоја суперкомпјутера.

Америчко одељење за енергију и компанија Ај-Би-Ем пре неколико дана свету су представили нови најбржи суперрачунар назван „Самит”. Самит ће да преузме титулу најбржег рачунара од кинеског „Sunway Taihulight”.

Са брзином од 200 петафлопса, односно 200.000 трилиона калкулација по секунди, „Самит” ће бити двоструко бржи од најбржег кинеског суперрачунара који може да достигне брзину обраде података од 93 петафлопса, пренео је сајт „Верџ”.

„Самит” такође може да обави три милијарде милијарди прецизних прорачуна у секунди, односно 3,3 егзафлопса. Поседује више од 10 петабајта меморије и омогућиће научницима да почну прве научне егзаскејл прорачуне.

Нови рачунар вредан је 200 милиона долара, направили су га стручњаци из Ај-Би-Ема. За његову брзину заслужни су уграђени 22-језгарни процесори. Може се рећи да је „Самит”, осим што је брз, и енергетски ефикасан, јер троши свега 13 мегавата струје у односу на „Sunway Taihulight” који троши два мегавата више.

Организација Топ500 која рангира суперрачунаре широм света ускоро треба да компјутер „Самит” и званично стави на прво место на листи. Са поменутим карактеристикама, „Самит” ће постати доминантни суперрачунар данашњице.

Рачунар је направљен у Оук риџ националној лабораторији, у Тенесију. Иначе, у овој лабораторији започет је и пројекат изградње суперрачунара „Титана”, који је некада држао титулу најбржег рачунара, док је сад званично на петом месту  светске листе, уписом „Самита”, пашће на шесто место.

„Самит” заузима 520 квадратних метара површине и тежак је 340 тоне. Да би вам било јасно колика је његова тежина упоредићемо га са путничким авионом који је за нијансу лакши у односу на нови компјутер. Самит је импозантни склоп који заузима површину два тениска терена.

Његова сврха ће бити употреба у областима физике и енергетике и људског здравља.

„Самитова” вештачка интелигенција научницима ће пружити платформу за анализирање база података и прављење интелигентног софтвера како би се убрзала будућа научна истраживања.

Цео склоп рачунара повезан је са 185 миља фибер-оптичких каблова и може да складишти 250 петабајта података (једнако простору потребном за чување 75 година видео-материјала у високој резолуцији).

За хлађење рачунара користи се око 15.000 литара воде која кружи кроз систем сваког минута. У „Самит” је уграђено 9.216 процесора и 27.648 графичких процесора.

ОВДЕ погледајте како се заштити од крађе података на интернету.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА