Најновије

Ево ко све може да чита ваше поруке на Gmail-у

Многе компаније скенирају поруке електронске поште својих корисника како би унапредиле производе,али понекад и њихови запослени морају да прочитају поруку, а Гугл нема ништа против тога.

Gmail (Фото: Промо)

Исто је и са осталим пружаоцима услуга електронске поште у чијим условима коришћења нигдје није забрањено читање туђе поште. 

Запослени који раде за стотине компанија које се баве развојем софтвера читају приватне поруке корисника Gmail, пише Бизнис Инсајдер, а преноси "Тпортал".

Пре годину дана Гугл је обећао да ће прекинути скенирање пристигле поште својих корисника, али компанија није учинила много како би заштитила сандучиће од програмера софтвера трећих страна.

Корисници "Gmail" који су се пријавили за 'услуге темељене на е-пошти' као што су 'упоређивање цена за куповину' и 'аутоматизоване услуге за планирање пута' најчешће су у опасности да њихове поруке буду прочитане, први је објавио Вол стрит журнал.

Стотине програмера електронски 'скенирају' пристигле поште људи који су се пријавили за неке од тих програма, а у неким случајевима запослени их доиста читају. Гугл је одбио да коментарише.

Није вест да Гугл и многи врхунски даватељи услуга електронске поште трећим странама омогућују приступ корисничким сандучићима те су им, у већини случајева, корисници сами омогућили приступ како би заузврат могли да користе њихове услуге. "Спољашње" апликације и странице морају проћи процес провере, а како би се осигурао, Гугл закључује прихватљив уговор о приватности.

Оно што је нејасно је колико се треће стране придржавају споразума и хоће ли Гугл учинити све како би осигурао да га се држе, као и јесу ли корисници у потпуности свесни да поједине компаније можда читају њихове е-поруке.

Микаел Бернер, извршни директор "Едисон Софтвера", једне од развојних компанија која нуди апликацију за организацију електронске поште, изјавио је како су његови запослени прочитали е-пошту стотина корисника Gmail у циљу изградње нове функције.

Извршни директор друге компаније је рекао да запослени читају поруке и да то постаје 'уобичајена пракса'.

Све пише у условима коришћења

Компаније које су се обратиле медију "The Journal" потврдиле су да је могућност читања порука наведена у корисничким уговорима те да примењују строга правила у вези са руковањем е-поштом.

Занимљиво је напоменути да врло мало указује на то да Гугл ради другачије од Мајкрософта или других врхунских пружалаца услуга електронске поште. Према "The Journal", ништа у Мајкрософтовим или Јаху споразумима о корисничкој политици не брани експлицитно људима да читају е-поруке других.

Коришћење навигације постало превише опасно. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Како се отвара Gmail налог

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА