Најновије

НОВИ ЗАПАЊУЈУЋИ СИСТЕМ: Руси имају замку за амерички томахавк …

Како би Русија могла да се заштити од НАТО-ових пројектила? Русија гради нове радаре за свој противракетни систем упозорења који открива претње са свих страна.

Томахавк (Фото: Јутјуб)

Било које врсте ваздушних претњи биће откривене на удаљености од неколико хиљада километара. У наредним годинама, руски систем упозорења на ракетне нападе биће ојачан потпуно новим захоризноталним радарима комплекса Контејнер. Они раде са повећаним углом осматрања и могу истовремено да прате хиљаде циљева. Војска ће први од ових радара добити пре краја године.

Развој двокоординатне радарске станице 29Б6 Контејнер покренули су средином 1990-их инжењери са Института за радиокомуникације дугог домета.

Принцип рада захоризонталног радара који је примењен на комплексу „Контејнер“ се заснива на способности јоносфере Земље да одбија електромагнетне таласе, који су ка њој усмерени под одређеним углом. Резултат овог ефекта је такав, да се усмерени електромагнетни таласи рефлектују ка земљи, далеко преко хоризонта, и истим тим путем враћају назад до радарске станице.

Овакав начин емитовања електромагнетних таласа дециметарске дужине омогућава откривање ваздушних објеката на изузетно великим даљинама, које могу да достигну и неколико хиљада километара.

То одређује тачну локацију објекта, његову брзину и правац лета. Већина ових радара конструисана је да детектује аеродинамичне циљеве на висинама до 100 километара. Односно, они неће видети балистичке ракете у лету, иако могу да открију њихово лансирање са земљине површине.

Ови радари способни су да откривају и прате не само велике, релативно споре објекте као што су авиони и крстареће ракете већ и хиперзвучне ракете на рекордној удаљености од 3.000 километара. Укупно, Контејнер може истовремено да прати 5.000 ваздушних објеката различитих врста и карактеристика.

Први примерак Контејнера стављен је у експерименталну службу 2013. Преносни део станице налази се у региону Нижњи Новгород, док се пријемни део налази у Мордовији.

Први Контеинер протеже се на запад. Под његовом контролом је већи део Европе, а самим тим и главна подручја размештања НАТО-а. Ово је посебно важно у контексту недавног раскида Уговора о нуклеарним снагама средњег домета. Радар омогућава стално праћење НАТО ваздушних база и ракета.

Очекује се да ће Контејнер бити распоређен и на крајњем истоку, северозападу и југу.

Други нови елемент система за упозоравање на пројектиле је радар Сунцокрет, који опткрива ваздушне и морске циљеве. Ови радари ће контролисати подручја ваздуха и мора у обалној економској зони Русије. Њихове могућности су скромније од Контејнерових. Ове станице раде на удаљености до 450 километара.

Једна од главних предности Сунцокрета је његова флексибилност у свим временским условима. Открива бродове и авионе који поседују стелт технологију, али и конвенционалну опрему.

У потпуно аутономном режиму, структура истовремено детектује и прати до 300 морских објеката и 100 ваздушних објеката. Истовремено, радар их прецизно процењује, одређујући да ли је у питању групни или изоловани циљ, да ли је у питању ваздушни или површински циљ, као и његову величину.

Русија је недавно распоредила станице радара Сунцокрет на далеком истоку и у балтичком региону.

Међутим, упркос високој ефикасности, Сунцокрет и Контејнер су само средство за подршку у противракетном систему . Најважнију улогу овде играју унапред програмиране станице Вороњежа. Дизајниране су за откривање ракета дугог домета, посебно интерконтиненталних балистичких пројектила.

Уз импресивне капацитете, једна од карактеристика станице је и минимално време проведено на монтажи и постављању. Брзо се саставља на лицу места, узимајући у обзир оперативне и тактичке услове подручја размештања.

Радар прве модификације Вороњеж-М, распоређен у Лењинградској области, примила је руска војска 2006. Он делује у домету од једног метра и покрива подручје од Марока до Свалбарда, Норвешка. Накнадне модификације са индексима „ДМ“ и „СМ“ раде у дециметарским и центиметрским модалитетима.

Приземни ниво радара распрострањен је у читавој Русији. Станице су оперативне у регионима Калињинград, Иркутск, Оренбург, Краснодар, Краснојарск и Алтаи. На Криму ће 2024. године бити постављен још један Вороњеж.

Подсетимо се да је изградња степенастог противракетног система упозоравања започета у СССР-у почетком 1960-их. Претходник модерног система био је систем који се састојао од два радара Днепр за откривање балистичких ракета у Мурманску и Риги, одакле су информације послате на командно место у московској области.

Први радари су били огромне структуре са сложеним одржавањем и огромном потрошњом енергије. Након распада СССР-а, многе компоненте система упозорења остале су ван Русије и престале су да функционишу. Међутим, неке станице које је изградио Совјетски Савез, попут оних у Белорусији и Казахстану, и данас су у функцији. 

После економије и медија ударили су нам на оно најсветије. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА