Најновије

ПЛАН ПЕНТАГОНА ЗА БЛИСКИ ИСТОК: Шта ће се десити после повлачења Американаца?

Шеф Централне команде (CENTCOM) оружаних снага САД, генерал Кенет Мекензи, резимирао је резултате путовања у Саудијску Арабију.

Американци (Фото: CENTCOM)

У разговору са новинарима, он је рекао да Ријад тренутно покушава да затражи подршку Пентагона због последњих напада јеменских Хута.

У овом питању, Саудијци се фокусирају на везе присталица покрета Ансар Алах са Ираном. Из тог разлога, они покушавају да активности јеменских побуњеника повежу директно са Техераном, који Вашингтон сада сматра једним од својих стратешких противника.

"Мислим да желе сигурност да ће им се помоћи ако их нападне Иран и желе помоћ против напада који су у току", рекао је Мекензи за Еј-Би-Си Њуз и Асошиејтед Прес.

Ипак, амерички генерал је уверен да ће тренутни одбрамбени програм, који саудијској војсци пружа „широк спектар могућности“, бити довољан.

У том контексту, подсетио је на пружање америчких противракетних система Патриот Ријаду. Према његовим речима, Сједињене Државе већ су Саудијцима обезбедиле 20 батерија противавионских комплекса. У случају заоштравања, каже Мекензи, овај арсенал саудијске војске биће довољан да издржи до доласка појачања CENTCOM-а.

Генерал је приметио да присуство америчких снага у региону није постало препрека нападима Хута: само у протекла три месеца из Јемена је у правцу Саудијске Арабије испаљено око 100 пројектила.

У исто време, Мекензи верује да брзо повлачење америчких трупа из региона може ипак довести до ескалације сукоба и повећања војне конфронтације. Из тог разлога, Пентагон намерава, пропорционално повлачењу америчких трупа са Блиског истока, да максимизира присуство америчких система наоружања у базама тамошњих локалних савезника.

„Мислим да ћемо и даље бити овде. Можда неће бити баш попут присуства од пре пет или седам година, када смо овде окупили стотине и хиљаде војника, али мислим да ћемо одиграти врло паметну игру да бисмо искористили оно што имамо“, рекао је шеф CENTCOM-а.

Промена ангажмана Пентагона са Саудијском Арабијом уклапа се у обновљену политику Беле куће према Блиском Истоку. По доласку на власт, Џо Бајден је објавио своје намере да оконча рат у Јемену, чији је активни учесник и Ријад. Из тог разлога су споразуми о наоружању које је одобрио бивши председник Доналд Трамп замрзнути - нова администрација је одбила да Саудијцима обезбеди офанзивне врсте оружја.

Упркос томе, администрација Бајдена обећала је савезницима своје савремено наоружање за одбрану, о чему генерал Мекензи говори.

Интервенција коалиције предвођене Саудијском Арабијом у јеменском грађанском рату учинила је Ријад пуноправним учесником овог сукоба, који је постао узрок једне од највећих хуманитарних катастрофа у историји. Подршка снагама Мансура Хадија и напади на положаје Хута изазивају узвратне нападе бораца покрета Ансар Алах. Често циљају војне објекте или економски стратешка предузећа Саудијске Арабије.

Какво наоружање Турска шаље у Пољску, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА