Најновије

ПОЧЕЛА ОДБРАНА РУДНИКА: Ово је срамота и брука власти, иза свега стоји Зорана Михајловић (ВИДЕО)

Због најављених геолошких истраживања данас је на Руднику одржан протест грађана Рудника, Тополе, Горњег Милановца и Аранђеловца. Они тврде да је у позадини свега Рио Тинто и да ће доћи до разарања животне средине катастрофалних по ове општине.

Руднику прети уништење (Фото: Google/Pixabay. com)

Организатор протеста, Александар Недељковић, рекао је да грађани неће допустити истражне радове, јер би еколошки систем, планина Рудник и водоток били "жестоко угрожени" бушотинама.

Члан Општинског већа у Тополи, Драган Јовановић, рекао је да су у тој општини "успели да се одбране".

После састанка с министарком рударства и енергетике, Зораном Михајловић, Општина Топола је за наредне три године изузета из геолошких истраживања које је одобрено предузећу "Дунав минералс".

По речима Јовановића, ћутање власти Горњег Милановца је "њихова срамота и брука" и они "лажу народ" тврдећи да немају документ о најављеном истраживању.

Јовановић је рекао да није могао телефоном да добије челника Општине Горњи Милановац, али је контактирао председника општине из Љига."Он је рекао да апсолутно ово подржава. Он је из редова 'напредњака', па чека став, али колико сам од њега чуо, врх 'напредњака' не подржава причу Зоране Михајловић", изнео је он.

Јовановић је недавно у интервјуу за Правду испричао о томе шта је позадина истраживања на Руднику.

Представница удружења "Млади Милановчани", Кристина Милошевић, казала је да људи траже од власти да каже "о чему се тачно ради" јер решењем које је издато, дефинисано је да се "истражују племенити и обојени метали" што је широк појам.

"Ми једноставно желимо да знамо шта ће бити тема истраживања и на који начин ће се то радити", рекла је она, и навела да је метал и литијум због чијег намераваног ископавања протести већ трају у околини Лознице.

Пошто су имформације о дозволи нашли на друштвеним мрежама, рекла је да "то није нормално", већ да локална самоуправа треба да обавести грађане о чему се ради.

Министарство рударства и енергетике је недавно фирми "Дунав минералс" дало дозволу за геолошко истраживања на 84 квадратна километра општина Горњи Милановац, Љиг и Топола.

Извор: Правда/Агенције

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА