Најновије

ХАОС У ФРАНЦУСКОЈ: Више од 200 хиљада људи изашло на улице! Грађани бесни! (ВИДЕО)

Француско Министарство унутрашњих послова саопштило је синоћ да се више од 200.000 људи окупило широм земље на протестима.

Протести у француској. (Фото: Твитер видео)

Грађани протествују трећу недељу заредом протестују због увођења обавезне санитарне пропуснице за улазак у нека затворена јавна места.

У Паризу су јуче током дана предвиђена четири скупа, од којих је један у организији бившег посланика екстремне деснице у Европском парламенту Флоријана Филипоа.

У главном граду Француск распоређено више од 3.000 полицајаца.

Међу окупљенима су претежно биле породице с децом.

Санитарна пропусница, која подразумева доказ о вакцинацији, прележаној болести, или негативни тест на корона вируса, обавезна је од 21. јула за улазак у здања културе и забаве, као што су музеји, позоришта, или биоскопи и у којима нема више од 50 људи.

Та пропусница биће у августу обавезна за ресторане, барове и дужа путовања аутобусом, возом и авионом. Предвиђено је да ће та мера бити уведена 9. августа.

Сукоб са полицијом

Полиција у Паризу употребила је јуче сузавац и сукобила се са демонстрантима, док широм Француске на хиљаде људи трећу суботу узастопно протестује због обавезне здравствене ковид пропуснице за улазак у многе јавне институције културе и обавезне вакцинације здравствених радника.

До сукоба у Паризу дошло је када се полиција нашла готово у окружењу масе грађана, па је употребљен сузавац. Ангажованоје 3.000 полицајаца распоређених код Јелисејских поља и на још три локације на којима су одржани протести.

Протести су најављени у више од 150 градова, укључујући Монпеље, Бордо, Марсеј, Ницу и Нант, где је одзив грађана велики, а иста је ситуација и у француским прекоморским територијама.

Од 21. јула такозвана санитарна пропусница обавезна је за све активности или за посећивање места са више од 50 учесника, укључујући музеје, позоришта, биоскопе или ресторане.

Француски парламент усвојио је 26. јула Закон о увођењу специјалних антиковид пропусница.

Почев од 9. августа сви грађани мораће да имају дигиталну медицинску пропусницу, коју издаје влада, да би ушли у кафић или користили неке облике јавног превоза, као и да би путовали по Француској.

То значи да ће морати да доказују да су потпуно вакцинисани, да имају негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата, или брзи тест, не сарији од 48 сати, или да су се опоравили од ковида.

Прописана је обавезна вакцинација здравствених радника до 15 септембра, уз суспензију оних који то одбију.

Због претходних масовних јулских протеста влада је учинила неколико уступака, попут смањења новчане казне за кршење режима идентификације, а нове мере ће уместо 1. августа, како је првобитно било предложено, важити од 1. септембра.

Више од 200.000 људи протестује широм земље

Француско Министарство унутрашњих послова саопштило је синоћ да се више од 200.000 људи окупило широм земље на протестима због увођења обавезне санитарне пропуснице за улазак у нека затворена јавна места.

У Паризу се окупило 14.250 људи, а скупови су одржани у 150 градова, пренео је лист Паризијен (Ле Парисиен) на свом сајту и подсетио да грађани трећу суботу заредом протестују. На протестима прошле суботе окупило се 161.000 људи, а недељу дана раније 110.000.

Полиција је навела да је у Паризу први скуп одржан јуче око 14.00 и он је протекао мирно, а на другом скупу у близини кабареа Мулен руж дошло је до ситних инцидената са демонстратима.

На париском Тргу Републике полиција је бацила сузавац да би растерала демонстранте који су гађали полицајце каменицама и петардама. На том протесту су окупљени певали химну Марсељезу.

Париски лист пренео је да је полиција привела неколико демонстраната.

Већи скупови су били у Тулону, Стразбуру, Марсеју, Бордоу, Ници, Мецу, Нанту и Монпељеу.

Међу Французима који подржавају протесте, 65 одсто сматра да се „наметањем санитарне пропуснице стиче утисак да немају другог избора“ и да им је угрожена слобода, резултати су једне анкете.

Према другом истраживању јавног мњења, 62 одсто Француза подржава санитарну пропусницу за јавна места, док 69 одсто сматра да вакцинација против корона вируса мора да буде обавезна за медицинско особље, додао је Паризијен.

Санитарна пропусница, која подразумева доказ о вакцинацији, прележаној болести, или негативни тест на корона вируса, обавезна је од 21. јула за улазак у здања културе и забаве, као што су музеји, позоришта, или биоскопи и у којима нема више од 50 људи.

Та пропусница биће у августу обавезна за ресторане, барове и дужа путовања аутобусом, возом и авионом. Предвиђено је да ће та мера бити уведена 9. августа.

У Француској је од почетка епидемије од коронавируса умрло 111.855 људи.

Асад издао указ - мандат за састав нове владе поверио прекаљеном дипломати! Више о томе ОВДЕ.

Извор: ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА