Најновије

АМЕРИЧКИ ПВО СИСТЕМИ ''ПАТРИОТ'' ШИРОМ ЕВРОПЕ И БЛИСКОГ ИСТОКА: Колико кошта њихова набавка?

Са свим својим предностима и манама, ПВО систем "Патриот" је једино оружје тог типа које је коришћен у оружаним сукобима. Што се не може рећи за многе руске, европске или кинеске системе сличних карактеристика.

Патриот (Фото: US Army)

Оружане снаге Сједињених Америчких Држава чувају ваздушни простор своје земље великим бројем авиона још од времена Хладног рата. Ракетни системи за противваздухопловну одбрану су тек друга линија. Један од систем ПВО великог домета који је на другој линији је МИМ-104 "Патриот".

Развој је трајао готово две деценије, а први и главни задатак био је заштита јединица Копнене војске од непријатељских авиона. Почетни домет био је 70 километара. У поређењу са сојветским системима С-300 средином осамдесетих домет је био мањи, али је технологија била много напреднија.

Пред крај Хладног рата, Американци су у складу са својим стратешким војним плановима, почели да усавршавају "Патриот" за противракетну одбрану. Систем је назван ПАЦ-2 ( Patriot Advanced Capabilities 2) или "Патриот" унапређених способности 2, домета 160 километара по даљини и 24 километара по висини.

Уследила је практична примена, односно Рат у заливу 1991. Америчка авијација постигла је превласт у ваздушном простиру, а "Патриот" је чувао стратешке објекте од напада ирачких ракета типа Скад. Званична верзија је да је "Патриот" оборио 41, од 42 лансирана Скада.

Истраживачи из Америке, Канаде и Израела с друге стране тврдили су да је успешност "Патриота" била испод 10 одсто и да је већина регистрованих погодака резултат софтверске грешке у систему.

Како год, "Патриот" је нашао своје купце, а Американци су што сами, што у сарадњи са корисницима из других земаља наставили да унапређују систем. Тако је настала нова верзија ПАЦ-3 са ракетама које обарају циљ директним поготком.

Тренутно најважнија локација за "Патриот" је Јемен
У инвазији на Ирак 2003. потврђено је обарање свих ирачких балистичких ракета и по једног британског и америчког авиона. То опет није утицало на продају "Патриота", као ни на финансирање развоја нових технологија.

Како Америка има најбројнију авијацију на свету, како на копну тако и на носачима авиона развој "Патриота" је у 21. веку ишао је у правцу борбе против балистичких пројектила и крстарећих ракета који носе атомске или бојеве главе са хемијским оружјем, који смо много озбиљнији залогај од авиона.

Међутим, "Патриот" није само оружје већ и роба на тржишту наоружања.

Још од времена Хладног рата продаја је ишла добро, због америчког утицаја са једне стране, али и због завидне технологије рада и резултата. За разлику од руског С-300 и С-400, "Патриот" је употребљен у реалном сукобу.

Прво потврђено обарање непријатељског авиона системом "Патриот" имали су Израелци, који су 2014. и 2018. године оборили сиријске авионе старије генерације Ту-24 и Су-22, али и неколико дронова.

НАТО је 2013. одлучио да распореди "Патриот" из више земаља чланица како би заштитио Турску од напада балистичким ракетама из Сирије. А Грчка је на пример 2021. године потписала споразум о позајмици "Патриота" Саудијској Арабији.

Тренутно најважнија локација за "Патриот" је Јемен, где се интензивно користи за обарање балистичких ракета. За сада је ефикасан и једина мана је, с обзиром на то да је направљен за гађање већих циљева, што не може да обара дронове.

У последњих неколико година, заправо од 2018. године све земље које користе "Патриот" заједнички улажу у развој – са циљем да се искуства из борбе што пре примене у производњи и одржавању система.

Највећа прашина око "Патриота" подигла се у Турској, која је одлучила да уместо америчког система набави руски С-400. Већи домет и боље техничке карактеристике руских ракета, али и односи на линији Вашингтон Анкара су свима познати.

Оно што је мање познато јесте да је Турска била заинтересована за "Патриот" још 2009. и посао би био вредан 7,8 милијарди долара. Па је одустала. А онда је 2018. године износ пао на 3,5 милијарди долара и Турска је поново одустала.

Али Американци нису одустали. Нашли су нове купце, који добро плаћају и купују проверену робу. Шведску, која је купила лансере, ракете и пратећу опрему за две милијарде долара и испорука је кренула ове 2021. године.

А Швајцарска је крајем јуна 2021. одлучика да купи "Патриот" са лансерима, ракетама и пратећом опремом за 3,5 милијарди долара. Претходно су 2017. уговоре о набавци "Патриота" потписали Румунија за 3,9 милијарди и Пољска за чак 10,5 милијарди долара.

Румуни користе "Патриот" од 2020, Швајцарска и Пољска чекају испоруку 2022. године.

Само у Европи у последње четири године вредност послова продаје "Патриота" је округло 20 милијарди долара. И још 12 милијарди у арапским земљама. Америка је добила трајно сигурне савезнике и купце. А велике наруџбине говоре да пробирљиви купци верују у квалитет система "Патриот".

Како су јеменски Хути задали разорне ударце Непријатељу, погледајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА