Најновије

Бизнис инсајдер: Зашто Саудијска Арабија није, попут осталих, снизила цену нафте

РИЈАД - На јучерашњој панел дискусији шушкало се о потезу Саудијаца, правом разлогу њиховог одбијања да попут осталих земаља снизе цену нафте, и последицама које та њихова стратегија има по остале државе, нарочито САД, Русију и Иран.
Нафтна бушотина (Фото: wilsoncenter.org)

Нафтна бушотина (Фото: wilsoncenter.org)

Постоји много политичких разлога за овакав потез Саудијаца. Прво, овом стратегијом Арапи покушавају да истисну америчке произвођаче са тржишта (САД су један од највећих произвођача уљних шкриљаца на свету). С обзиром на то да су Сједињене Државе смањиле производњу и цену енергената (највише како би наштетиле Русији), Арапи су "искочили" као главни произвођач нафте и шкриљаца. Ипак, као већи губитници у оваквој ситуацији окарактерисани су Русија и Иран - једни од "вечитих ривала" Саудијске Арабије, што се производње нафте тиче. - Стајање по страни и одбијање смањења цене нафте је изузетно паметан потез Саудијске Арабије. Док остале државе смањују цену нафте, Саудијци одржавају свој стандард, у чему се намећу као светска нафтна суперсила - каже Мајкл Моран, директор "Контрол риск" центра за анализу глобалних ризика. Мајкл Леви, један од директора у Савету за глобалне међународне односе, рекао је да Саудијска Арабија може себи да дозволи истрајавање у одржавању високе цене своје нафте, из простог разлога: резерве које поседује су огромне. Оне државе које немају (до те мере) огромне резерве, суочавају се са кризом националне валуте, што се управо дешава у Русији. Што се тиче пада цена уљних шкриљаца америчких произвођача, Леви се не брине. - С обзиром да се, како технологија напредује, већина земаља окреће уљним шкриљцима као примарном извору енергије, пре нафте, гаса и угља, не бринем се за САД по том питању - јасан је био Леви. - Такође, сматрам да је Саудијска Арабија прецењена. Многи на њу после овог потеза гледају као на неки "мозак читаве ситуације" и креатора ове глобалне енергетске приче, што је ипак пренагљивање - завршио је Леви. Шта су уљни шкриљци? После угља, нафте и гаса, када је реч о фосилним горивима, угљоводоници из шкриљаца или другачије речено гасни и уљни шкриљци у свету постају нови велики енергетски адут.
Прочитајте још:Исламисти у Ираку потиснути са планине СинџарКрај владавине британске краљице Елизабете II?
За њих се, додуше, зна већ стотину година, али због некада веома јефтине нафте, готово да их нико није користио. Али са садашњим наглим развојем технологије за њихово коришћење, а посебно веома израженим растом цене нафте и гаса и тежња за енергетском независношћу подстакле су многе државе на размишљања о добијању нафте из уљних шкриљаца. Они као сировина за производњу нафте, гаса, али и топлотне и електричне енергије – постају веома озбиљан конкурент. Извор: Бизнис инсајдер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА