Најновије

ДИПЛОМАТСКИ СКАНДАЛ! Хоћеш украјинску визу? Финансирај рат! (ВИДЕО)

Амбасада Украјине у Мексику тражи од подносилаца захтева за визу да плате за „допринос АТО-у“ (Антитерористичка операција, службени назив за дејства у Донбасу - прим. ред.) како би добили дозволу за улазак на територију земље.

Донбас (Фото: Министарство одбране Украјине)

Ову информацију су пренели украјински медији, који су рекли да су два Мексиканца изнела тврдње о додатним трошковима у процедури за добијање визе. Украјинско министарство спољних послова тврди да је “допринос” који они спомињу наводно добровољан.

Информације о сумњивим новчаним накнадама прво су објавили мексички медији, а према њиховим наводима два њихова држављанина су били присиљени да плате потребан износ како би легално ушли у Украјину.

Један од њих, адвокат Карлос Едуардо Сото Тревино, изјавио је да у украјинској амбасади у Мексику конзул пре рјешавања визних питања наводно захтева уплату новца за потребе украјинске војске.

“Три пута, када сам аплицирао за визу, када је процес започео, показали су некакво писмо и тражили од нас да напишемо слично писмо у којем се наводи да донирамо 80-100 долара конзулу или неком другом у амбасади, и онда смо могли да добијемо визу. Наравно, за визу морате платити одвојено'’, објаснио је он.

Сото је рекао да визна питања одлучује конзул Ана Пророк. Према његовим речима, сваки пут виза га је коштала стотину долара, а износ накнаде - најмање 80 долара.

"Она, Ана Пророк, саветује да се ово писмо напише лично и да се да новац у добротворне сврхе без рачуна", тврди неверни доброчинитељ.

Други мексиканац, Серхио Пена Серано, потврђује да је примерак писма за добровољне донације налази на табли за штанду за информације.

"На столу се налазила форма писма које је требало попунити, где пише да сам добровољно донирао новац за Донбас", каже он.

Серхио каже да је био бесан због таквих позива за добротворне сврхе.

“Конзул је рекла да она нема никакве везе са овим документом, а онда сам одговорио да га треба преузети неко из конзуларног одељења. Питао сам какав је то комад папира? Рекла је: "Не знам!", рекао је Мексиканац и додао да није платио ништа.

Када је дошло време да Серхио узме визу, према његовим ријечима, није био пуштен у амбасаду.

“Лично сам платио визу конзулу, а не банци. Нисам добио ниједан рачун. Било је веома чудно. Није ми дозволила да уђем, али она је узела новац у дворишту амбасаде “, каже он.

Конзул Украјине у Мексику, Ана Пророк, покушала је да оповргне све оптужбе.

“То није могуће. Не знам такав случај ... Ако грађани донирају новац за АТО, то је њихов властити посао, а не мој ", истакла је она.

Министарство иностраних послова Украјине рекло је новинарима да су започели инспекцију у складу са жалбама, али да нису наишли на кршења. Министарство је навело да се новац за потребе Оружаних снага Украјине прикупља од 2014. године.

"Морам да пријавим да је ово добровољна ствар, стога, иницијативно, неки запослени изразили су жељу да формирају та средства и пребаце их у војну болницу у Кијеву за лечење војника који су се нашли у зони борбе", објаснио је заменик директора конзуларне службе Министарства спољних послова Украјине Васил Кирилич.

Медији немају доказе о пребацивању тих средстава у болницу и тврде да такве информације нису пронашли у тој здравственој установи.

Каква је паника настала у Донбасу, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дан сећања на погинуле украјинске војнике

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА