Најновије

ВРАЋА СЕ ЧИН КАПЕТАНА ПРВЕ КЛАСЕ: Вулин објаснио шта доносе измене Закона о Војсци Србије

Министар одбране Александар Вулин данас је у Скупштини Србије рекао да се измене и допуне Закона о Војсци Србије доносе да би прецизније и додатно уредили одређена питања и тиме обезбедили ефикасније руковођење и функционисање ВС.

Александар Вулин (Фото: mod.gov.rs)

- На тај начин верујемо да ћемо очувати и додатно унапредити функционалне и оперативне способности Војске Србије и створити услове за бољи положај њених професионалних припадника, посебно професионалних војника, официра и подофицира у служби на одређено време - закао је Вулин.

Измене закона предвиђају враћање чинова водника 1. класе и капетана 1. класе, односно поручника бојног брода у речним јединицама.

У циљу квалитетног вођења кадра кроз службу у Војсци Србије доноси се допуна којом се дефинише време проведено у чину поручника, капетана и капетана 1. класе које је неопходно за унапређење у непосредни виши чин.

Повећава се и старосна граница за пријем у професионалну војну службу - за подофицире то је 40 година, а за официре 45 година. Проширује се круг лица која могу бити примљена у професионалну војну службу ако поседују одговарајућу војну обуку са оружјем и који су стекли одговарајућа знања и вештине за обављање послова професионалног војног лица.

Војска Србије, као и свака друга институција у нашој земљи, мора да се учини што је могуће пријемчивијом за што већи број људи.

Прецизира се и произвођење у почетни чин подофицира ученика Средње стручне војне школе и ученика мешовите војне школе.

- Ми смо скоро угасили, за време власти ДОС-а, средње војно образовање. 2005. године укинуте су средње-стручне војне школе. Оставили сте ваздухопловство. Имате авионе, радаре, ПВО, али сте укинули школовање за људе који ће се о тим авионима, радарима и ПВО-у бринути. Остаје нам да размишљамо о томе зашто је то урађено. Враћено је 2015. године и сада, после четири године, први пут смо добили 19 дечака и девојчица који су већ распоређени по нашим аеродромима и који се брину о нашој техници - казао је Вулин.

Председник САД ударио на Русију, одговорила му Немачка! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА