Најновије

ОВО ЈЕ ИЗАЗОВ АМЕРИЧКОЈ ХЕГЕМОНИЈИ: Морнарице Ирана, Русије и Кине заједно у Оманском мору! (ВИДЕО)

Заједнички маневари Ирана, Русије и Кине у Оманском мору могли би се тумачити као изазов америчкој војној снази у том делу света и хегемонији уопште.

Владимир Путин, Хасан Рохани, Си Ђинпинг (Фото: kremlin.ru/rouhani.ir/Јутјуб)

Чињеница да су Русија и Кина послале своје последње генерације ратних бродова северно од Индијског океана или Оманског мора да учествују у војним вежбама под називом "Поморски појас" одражава велики значај који Москва и Пекинг имају за ове маневре, најавила је у среду Иранска новинска агенција ИРНА.

Ирански медији приметили су да Русија долази у маневару са фрегатом "Јарослав Мудри", танкером "Јелниа" и тегљачем "Виктор Конецки", док је Кина разарач класе 52Д под називом "Ксининг".

Према иранској агенцији, присуство фрегате Јарослав Мудри која припада Балтичкој флоти и која је била укључена у неколико опасних сценарија са америчким разарачима у међународним водама могла би са собом понети "индиректну поруку" од Русије до Сједињених Држава.

Поред тога, четверодневни ратни маневари, који ц́е почети сутра у петак, такође би могли значити стварање „коалиције“ пред неуспелом коалицијом коју су Сједињене Државе узалуд тежиле стварању под изговором да гарантују безбедност у Перзијском заљеву и Оманском мору. Америчка идеја о формирању међународне коалиције ради заштите слободне пловидбе у региону и противљења Ирану настала је након заплене британског теретног брода „Стена Имперо“ од стране морнаричких снага Иранске револуционарне гарде у Ормуском мореузу, која се налази између Персијског залива и Омана. Брод је заробљен јер није у складу са Међународним поморским кодексом.

Иранске војне власти такође кажу да су маневри поморског појаса знак успешне међународно вођене дипломатије у одбрамбеном сектору.

САД и даље теже да повец́ају своје присуство у региону како би се спречио извоз нафте из Ирана. Техеран, међутим, гарантује да санкције нец́е спречити продају иранске нафте кроз стратешки Ормуски мореуз.

Поред тога, иранске власти инсистирају на томе да ц́е Иран наставити да пружа пловидбу Перзијским заљевом и "ц́е учинити све што је потребно у случају да неко пређе његове црвене линије".

Разлог непријатељстава могао би бити тај што САД траже нову војну авантуру у којој доказују да су још увек светски хегемон, мада је то мање вероватно због појаве сила у настајању, попут Русије, Кине и самог Ирана.

Разни аналитичари слажу се да Техеран од америчке агресије не може пуно очекивати јер би ЕУ ставио на исти ниво у случају напада САД-а на Иран од стране агресора и нападнуте земље. Иран, дакле, може пуно очекивати од снага попут Русије и Кине, које су изразиле подршку Ирану и саме су мета једностраних казнених мера које су наметнуле америчке власти.

Стога би ове вежбе, које се у овом формату први пут одржавају, требало посматрати у много ширем контексту од службено наведене сврхе обуке, „сигурности пловидбе и борбе против тероризма и пиратерије“.

Северна Кореја испалила ракету! Више о томе ОВДЕ.

Извор: logicno.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА