Најновије

НЕВЕРОВАТНИ МАНЕВРИ РУСКИХ ПИЛОТА! Погледајте како прави мајстори контролишу убитачну челичну звер! (ВИДЕО)

Званична телевизија руског Министарства одбране „Звезда“ објавила је снимак тренажног лета хеликоптера Ка-52 „Алигатор“, који је снимљен из кабине пилота.

Хеликоптери Ка-52 (Фото: Јутјуб)

На снимку се види како посада хеликоптера изводи изузетно сложен маневар при ниским брзинама правећи својеврсну "пируету" у ваздуху.

Камов Ка-52 Алигатор је један од најпрепознатљивијих хеликоптера руске војске, а на њему је примењен и велики број иновација, што га чини у исто време јединственим и опасним оружјем.

Ка-52 је вишенаменски борбени хеликоптер предвиђен за борбена дејства у свим временским условима, ноћу и дању, као и на великим надморским висинама.  Пројектован је у конструкторском бироу "Камов", а производи га фабрика "Прогрес" из Арсењева, на руском Далеком истоку. 

Ка-52 је на неки начин постао симбол руских специјалних снага, пошто им пружа ваздушну подршку током операција.

Оно што га издваја од конкуренције, како естетски, тако и по перформансама су контраротирајуће елисе.

Контраротирајуће елисе у потпуности елиминишу потребу за репним ротором, али и доносе невероватне аеробатичке способности овој летелици. Занимљиво је да репни ротор може прогутати чак 30 посто снаге мотора, и елиминисањем тог утрошка се већ добија осетно побољшање перформанси.
Поред

Још једно техничко решење "Алигатора" чини јединственим. Наиме, у питању је катапултирајуће седиште "Звезда" К-37, које функционише тако што ће у случају потребе, пре активирања ракетних бустера у седиштима, експлозивна пуњења усмереном детонацијом разнети роторе, који одлете у страну, и самим тим омогућује пилоту да безбедно изврши искакање, након чега се отвара падобран.

Камов 52 је карактеристичан и по томе што је изузетно тешко оклопљен, што му је донело надимак који носе многе познате летелице (попут америчког А-10), а то је – "летећи тенк".

Добар део конструкције је израђен од композитних материјала, а кабина је оклопљена са чак 300 килограма оклопа, које са лакоћом може одбити зрна до калибра 23 мм, а оклопљено стакло пројектиле до калибра 12.7 мм.

Велика пажња је посвећена ономе што се на енглеском зове "сурвивабилитy", тачније повећавањем шансе преживљавања. Системи за снабдевање уљем и горивом могу да функционишу и до 30 минута после поготка, а мотори су одвојени у различита кућишта, па Алигатор може летети и само са једним мотором.

Максимална висина летења је 4000 метара, док је брзина вертикалног успињања 10 метара по секунди. 

Од наоружања Ка-52 је опремљен једним топом од 30 мм Шипунов 2А42. Аутоматски топ је опремљен са 460 комада муниције, која, у зависности од потребе може бити фугасна, противоклопна или запаљива. Топ није смештен у сопствену куполу као на другим хеликоптерима, што ограничава његове маневарске способности али побољшава домет и прецизност.

Од оружја које је могуће монтирати на крила, Ка-52 може да носи 2000 килограма терета, на 6 монтажних тачака. 

Хеликоптер може бити опремљен и са 12 противоклопних ракета Вихр, које имају домет од 8 км. Ракете су ласерски навођене, и према наводима стручњака готово су потпуно имуне од ометања. 

На Алигатора је могуће монтирати и Хермес-А противоклопне ракете, али и "подове" за ненавођене ракете С-13 и/или С-8. 

Два пилота чине посаду хеликоптера, и седе један до другог, не један иза другог као што је случај са већином хеликоптера. Руси су се одлучили на такав корак зато што је доказано да посада много боље функционише и договара се када седе један до другог.

Производња "Алигатора" је почела у мањем обиму током 1996. године, док је серијска производња почела 2008. године. Према плановима руских војних снага до 2020. године би требало да буде укупно 146 апарата Ка-152.

Породица хеликоптера Ка-50 је имала ватрено крштење у крвавом Чеченском рату, а 2001. је први пут употребљен против непријатељске живе силе, управо у Чеченији.

Ка-52 "Алигатор" је у Сирији постао страх и трепет џихадиста, где су апарати били задужени за одбрану базе у Латакији, као и подршку руским специјалним снагама. "Алигатори" су учествовали у офанзиви за ослобођење Палмире 2017. године, а један је пао 5. маја 2018 године, у близини Мајадина. Није познато да ли је оборен или је дошло до квара

Цена по апарату је 500.000.000 рубљи, што је по курсу од ове године 6.700.000 евра. Ове хеликоптере у наоружању своје војске имају Русија и Египат.

Ким сменио шефа дипломатије Северне Кореје! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА