Најновије

ЛАВРОВ ОСУО ПАЉБУ ПО ЗЛОЧИНАЧКОЈ АЛИЈАНСИ: "НАТО намерно ствара страхове од Русије да би привукао неутралне земље ЕУ"

Представници НАТО-а намерно стварају панику и страх од „васкрсле“ Русије и увлаче неутралне земље у своју орбиту, али је чињеница да је војни потенцијал Москве упола мањи од снага блока у Европи, рекао је министар спољних послова Сергеј Лавров.

НАТО авиони (Фото: Јутјуб)

Иако је европски континент већ „засићен војним објектима и оружјем“, НАТО „наставља да се спаја са Европском унијом“, и баца поглед на оне државе ЕУ које су се прогласиле неутралним, рекао је Лавров за "Руску газету".

"НАТО државе покушавају да спроведу заједничке вежбе, привлачећи неутралне државе, попут Финске и Шведске, под изговором [њиховог] чланства у ЕУ ", објаснио је Лавров.

Једна од таквих вежби је и "Дифендер Европа 2020", у којој ће учествовати 20.000 америчких војника заједно са 37.000 војника из 18 земаља. НАТО тврди да маневри нису усмерени против било које одређене земље, али оправдање је далеко од убедљивог, рекао је Лавров.

Све у свему, Москва схвата да постоји „мала, али веома агресивна група земаља“ и у НАТО-у и у ЕУ које „ескалирају историјске фобије у вези са Русијом“.

Сада овај апетит за експанзијом не одражава стратешко држање у Европи, пошто северноатлантски блок има „двоструко више“ конвенционалног наоружања, што укључује тенкове, борбене авионе, борбена возила пешадије, оклопне транспортере, ратне бродове, подморнице - само у Европи.

Бриселски стратези такође су смислили „војни Шенген“, а који изричито предвиђа слободно кретање унутар ЕУ, а што укључује унапређење свих транспортних праваца „тако да би било каква војна опрема великих размера могла слободно да иде на исток“.

Русија ће се, наравно, супротставити таквим притисцима, али ће то учинити „на такав начин да то не ствара непотребне ризике“, изјавио је Лавров.

Овако намерава да уједини Британију после Брегзита! Више о томе ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА