Најновије

АМЕРИЧКИ ПРОФЕСОР ТВРДИ: Идеја о размени територија умрла пре увођење таксе! "Зомби" лута унаоколо, чекајући да га оживе Вучић, Гренел...

Амерички аналитичар и професор Данијел Сервер изјавио је да евентуално именовање Мирослава Лајчака за изасланика ЕУ за дијалог између Приштине и Београда.

Данијел Сервер (Фото: Јутјуб)

“Чини се да не помаже. Лајчак је више пута обећао да ће Словачка признати тзв. Косово, али није успео да то оствари. Неки верују да Жосеп Борељ, који долази из земље која није одушевљена признавањем Косова, може бити од користи. Међутим обједињавање је кључ успеха” рекао је Сервер.

Према речима Сервера, идеја о размени територија је била мртва и пре увођење таксе, али додаје да таква идеја и даље лута попут “зомбија” чекајући да је неко оживи.

“Не знам о чему говори председник Вучић. Звучи као оно што Италијани називају политичком фантазијом - окривити непознатог странца. По мом мишљењу, идеја о корекцији граница умрла је пре увођења таксе. Али, наравно, зомби и даље лута унаоколо, чекајући да га оживе Вучић, Гренел, Лајчак или Борељ”, рекао је Сервер.

Што се тиче ангажмана амбасадора Ричарда Гренела у дијалогу између Београда и Приштине, Сервер каже да то не води ка коначном договору. Према његовим речима, Гренел је више заинтересован да се бави економским питањима, а не политиком.

“Не. Нити намерава тако нешто. Каже да је фокусиран на економска, а не на политичка питања”, рекао је Сервер одговарајући на питање да ли Гренелов начин преговарања води Приштину и Београд ка коначном споразуму.

Амерички професор каже да Гренел има лоше односе са Европљанима. Према његовим речима, ти односи су важнији од било каквог споразума о превозу између Београда и Приштине.

Што се тиче писма које је француски председник Емануел Макрон написао Тачију и Вучићу, изражавајући спремност да буде домаћин самита у Паризу, уз Ангелу Меркел и Жосепа Бореља без спомињања САД, Сервер каже да то доказује да ЕУ и САД нису толико јединствени колико треба да буду.

“Они сигурно нису толико уједињени као што би требало да буду”, рекао је Сервер.

Прочитајте ОВДЕ да ли је Борељ говорио о подели Косова.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА