Најновије

РУСКИ КОСМОНАУТИ ЋE ПОНОВО НОСИТИ ПИШТОЉЕ: Зашто је свемирским путницима потребно ватрено оружје?

Руски космонаути који ће летети на новом космичком броду "Орао" највероватније ће поново носити са собом ватрено оружје. О томе се сада размишља у "Роскосмосу", а коначна одлука ће бити донета кад се буде дефинитивно саставио списак неопходних ствари које ће са собом носити космонаути.

Руска ракета "Сојуз" (Фото: ria.ru)

Пиштоље ће космонаути носити не да би се борили против ванземаљаца, него за самоодбрану ако при повратку на Земљу слете далеко од насељених места и буду морали да сачекају да их евакуишу. У таквим ситуацијама могуће је да их нападну дивље звери.

Први космонаути, од Јурија Гагарина па до Алексеја Леонова, носили су са собом пиштоље "макаров". Због слетања на непланираном месту, далеко од насеља, Алексеј Леонов и Павел Бељајев су 1965. године провели два дана у снегом покривеној тајги.

После тога, космонаут Леонов је замолио да оружари у Тули направе пиштољ ТП-82. Он је био намењен за одбрану од дивљих звери, а могао је и да испали специјалне сигналне ракете. Такав пиштољ су космонаути носили до 2006. године.

Због тога што је истекао рок употребе муницији 2007. космонаути су престали да их носе у космос. Линија која је производила такву муницију већ је била затворена. Осим тога почели су процедурални проблеми са доношењем таквих пиштоља на космодром у Казахстану.

Засада се на списку ствари за случај хаварије на космичком броду "Сојуз" налазе радио-станица, приручна апотека, шибице које се не влаже, риболовни прибор, батеријска лампа, пиштаљка, мачета, шест литара воде и шест комплета хране за три човека. Сваки космонаут такође има топло одело као и хидро-одела за одржавање на површини воде.

Нови паметни уређаји стижу, мобилни одлазе у историју! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА