Најновије

АМЕРИЧКИ ПРЕДСЕДНИК ОДЛУЧИО! Трамп суспендовао летове из делова Европе! Србије нема на списку!

Амерички председник Доналд Трамп привремено је обуставио путовања из делова Европе у САД на 30 дана, изузев из Велике Британије, под све већим притиском да предузме акцију због ширења коронавируса.

Доналд Трамп (Фото: Flickr)

У председничкој прокламацији, које је касније објављено, наводи се да је привремено забрањен улазак у земљу искључиво путницима из 26 земаља Шенгенске зоне, преноси Би-Би-Си, истичући да то значи да ова мера не утиче на одређен број европских земаља, као ни на Велику Британију.

Како је саопштио вршилац дужности секретара за унутрашњу безбедност Чед Вулф, то су земље Шенген зоне: Аустрија, Белгија, Чешка, Данска, Естонија, Финска, Француска, Немачка, Грчка, Мађарска, Исланд, Италија, Летонија, Лихтенштајн, Литванија, Луксембург, Малта, Холандија, Норвешка, Пољска, Португал, Словачка, Словенија, Шпанија, Шведска и Швајцарска, преноси Глас Америке.

Председничком прокламацијом, коју је потписао Трамп, суспендује се улазак у земљу већине страних држављана који су били у одређеним европским земљама у било којем тренутку током периода од 14 дана пре њиховог планираног доласка у САД.

Забрана се не односи на особе са дозволом трајног боравка у САД (носиоце такозване "зелене карте"), најближе чланове породице америчких држављана и још неких појединаца, који су именовани у прокламацији.

Трамп је, наиме, рекао да се "снажне, али неопходне" рестрикције неће примењивати на Велику Британију, која има 460 потврђених случајева.

Би-Би-Си прецизирао да је и Ирска искључена из забране пошто није једна од 26 земаља чланица Шенген зоне. Бугарска, Хрватска и Румунија су такође чланице ЕУ, а не Шенген зоне.

Трамп, чија администрација се суочила са оштрим критикама због начина на који је реаговала на кризу у вези са јавним здрављем, најавио је и неколико корака усмерених на смањење негативних последица по економију, које може да изазове коронавирус.

Забрана путовања, која ступа на снагу у петак у помоћ, не примењује се на Британију нити на Американце који пролазе "одговарајуће провере", преноси Ројтерс.

Током обраћања из Овалне канцеларије, које су преносиле све националне телевизије, Трамп је рекао да су "пуна моћ федералне владе и приватног сектора у погону да заштите амерички народ", преноси Глас Америке.

"Ово је најагресивнији и најсвеобухватнији напор да се супротставимо страном вирусу у модерној историји", додао је Трамп.

Трамп, ција би победа на изборима 3. новембра могла да зависи од тога колико добро одговори на ову кризу, ипак није прогласио ванредно стање, иако је тај потез био разматран.

Међутим, није се суздржавао у критиковању Европе, рекавши да је делимично крива за ширење вируса у САД, где је до сада страдало 37 особа, док је 1.281 заражена.

"Европска унија није увела исте предострожности и забранила летове из Кине и других жаришта. Резултат тога је велики број нових области у САД, у којима је избила зараза, коју су посејали путници из Европе", рекао је Трамп.

Његова забрана путовања из Европе слична је оној коју је увео на путовања из Кине када се вирус брзо ширио у том делу света.

После још једног катастрофалног дана на берзи у Њујорку, Трамп је рекао да ће предузети хитну акцију да обезбеди финансијске олакшице за раднике који су болесни, у карантину, или брину за друге који су оболели.

Он је додао да је дао инструкције Секретаријату за финансије да одложи пореске уплате без камате или казни за одређене компаније и појединце, који су угрожени.

Принц Хари није знао да га снимају, па открио превише! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА