Најновије

ЊИХ СЕ И ДРЖАВА ПЛАШИ! Алтернатива за Немачку под строгим надзором! Десница јача у Немачкој!

Немачке власти формално стављају под надзор фракцију "Крило" крајње десне странке Алтернатива за Немачку коју су означиле као екстремистичку.

Немалка војска (Фото: Јутјуб)

Директор Савезне службе за заштиту уставног поретка (БфВ) Томас Халденванг, рекао је да је после више од годину дана испитивања закључио да радикална фракција у Алтернативи за Немачку, позната као "Крило" испуњава дефиницију "десно-крилни екстремистички покрет."

"Ово је упозорење свим непријатељима демократије", рекао је Халденванг, напомињући да је дужност његове агенције да спречи пораст крајње десног екстремизма чији је циљ свргавање демократског поретка у земљи, као што су нацисти учинили 1930-их година.

Алтернатива за Немачку је одмах критиковала овај корак који, како су оценили, омогућава властима да користе прикривене методе да би надгледали "Крило" и око 7.000 његових присталица, који чине око 20 одсто укупног чланства странке. "Крило" воде регионални шефови АфД-а у источним државама Тирингија и Бранденбурга Бјерн Хеке и Андреас Калбиц.

Халденванг је описао Хекеа и Калбица као "десничарске екстремисте", истичући Хекеов историјски ревизионизам, његову антиисламску и антимигрантску реторику и његове блиске везе са другим познатим екстремистима изван странке.

Хеке је Берлински споменик жртвама нацистичког холокауста назвао "спомеником срамоте" и позвао на "заокрет од 180 степени" на начин на који се Немачка сећа своје нацистичке прошлости. "Не морамо само да пазимо на насилне екстремисте, већ и на оне који користе речи за подметање пожара", рекао је Халденванг, додајући да су антисемитизам, мржња према исламу и расизам који се шире путем интернета или у политичким аренама плодно тло за узгајање насиља.

Немачку је потресла серија убистава иза којих стоји екстремна десница, укључујући убиство Валтера Либкеа, регионалног званичника Хришћанско-демократске странке ;канцеларке Ангеле Меркел које се догодило прошле године, напад на синагогу у Халеу и оружани напад у Хануу у коме су циљ били мигранти.

"Десни екстремизам и тероризам тренутно су највеће претње демократији у Немачкој", рекао је Халденванг новинарима додајући да су десничарски екстремисти у тој земљи од 1990. године убили више од 200 људи. Калбиц, лидер АфД-а у Бранденбургу, одлуку обавештајне агенције назвао је "фактички неутемељеном и потпуно политички мотивисану".

Стављање "Крила" под појачани надзор могло би да ојача захтеве да се оно забрани.

Савезни уставни суд одбацио је захтев за изузеће крајње десне странке НПД 2017. године, оценивши да је превише безначајна јер није имала присуство у парламенту.

Алтернатива за Немачку, насупрот томе, има места у свих 16 државних скупштина и у савезном парламенту. Обавештајни надзор "Крила" такође може имати последице на све присталице који су државни службеници.

"Они ће убудуће имати проблема с надређенима, јер су циљеви фракције АфД-а у супротности са немачким Уставом на кога су се заклели, рекао је Халденванг.

На границу стигла специјална појачања! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА