Најновије

ЦЕО СВЕТ СЕ ПИТА КАКО СУ РУСИ ИЗБЕГЛИ ЕПИДЕМИЈУ? Корона вирус на специјалном третману! (ВИДЕО)

Коронавирус у Русији и чињеница да је ова огромна земља забележила свега четврдесетак случајева ове заразе изазива недоумице у стручним и лаичким круговима на Западу.

Москва (Фото: Јутјуб)

Податак о готово минорном броју заражених од коронавируса у Русији, која се граничи са Кином хиљадама километара, необична је за многе посматраче и изазива разне теорије.

Русија је, рецимо, до 5. марта имала само четири потврђена случаја - а од тога само један у Москви, највећем европском граду након Истанбула.

Француска и Немачка имају већ данима више од 2.000 заражених, а у Итаији влада хаос са 12.000 оболелих. У Русију је до избијања епидемије авионом улазио сличан број путника из Кине као и у наведене европске земље.

Чак и руски независни портал "Медуза", који су у Летонији покренули руски новинари како би избегли, како се наводи, цензуру, напомиње да је Русија затворила границе довољно брзо да готово нико заражен не успе ући. Прекинуте су директне железничке линије Пекинг-Москва, а копнена граница с Кином затворена је за аутомобиле и пешаке. Ипак, у том тренутку била су регистрована 9.923 случаја вируса широм света, а вирус је имао прилику да уђе у Русију и пре овог делимичног затварања границе са Кином.

Према другој теорији, Русија је у почетку имала среће, а онда су граничне контроле обавиле свој посао. Међутим, та објашњења за многе нису довољна, и подсећају да се Русија, осим са Кином у којој је избила епидемија, граничи и са Ираном, који је у врху по броју заражених.

Русија чак није увела ограничења путовања у Италију и Јужну Кореју, које су и сада у међу центрима заразе.

"Роспотребнадзор", руска агенција за заштиту потрошача, дневно објављује билтен о напорима у борби против епидемије вируса корона. Она наводи да је од 31. јануара, када је сав ваздушни саобраћај из Кине преусмерен на московски аеродром "Шереметјево", 382.155 путника из Кине прегледано и да је њих 130 имало симптоме заразе. Међутим, ниједан од њих није на крају био позитиван на вирус, већ на обичну грипу и друге инфекције.

Неки тврде да Русија, наводно, не користи најбољи расположиви тест на вирус. Постоје две врсте теста који може открити вирус корона: томографија, која пружа опис клиничких симптома као што је упала плућа, и лабораторијски тест који утврђује да ли је генетски материјал вируса присутан у узорку пацијента. У Русији се тестови обављају помоћу дијагностичког теста који производи фирма "Вектор", а он користи ПЦР, ланчану реакцију полимеразе. То су такође сасвим валидни тестови, како се наводи у медијима.

Као теорија наводи се и да је број случајева у Русији "дебело потцењен, али већини заражених не треба помоћ доктора".

Специјалиста за заразне болести Валентин Ковалев сматра да су многи људи покупили вирус из Кине, али да је он попут обичне респираторне болести и људи који се заразе на крају сами оздраве.

"Нико овде неће рутински проверавати све који добију прехладу код куће", коментирише Ковалев.

То заправо значи, закључују руски портали, да у тој земљи нема хистерије око вируса корона већ је третирају као врсту грипа у сезони те болести.

Италија блокирана, улице пусте, а број умрлих расте! Више о томе ОВДЕ.

Извор: avaz.ba

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА