Најновије

РУСИЈА ВЕРУЈЕ У ПОЗИТИВАН РЕЗУЛТАТ СПОРАЗУМА ОПЕК +: Цена нафте пада, али какве су тачно прогнозе?

Нови споразум алијансе ОПЕК + дефинитивно ће дати резултате када почне његова практицна примена у мају 2020, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Дмитриј Песков (Фото: ria.ru)

Споразум још увек није примењен, технолошки његово спровођење треба да почне, што захтева извесно време, рекао је он, додавши да ће резултат "дефинитивно доћи".

Упитан да ли је Кремљ забринут због тренутне ситуације на тржиштима пошто цена нафте и даље пада упркос новом споразуму ОПЕК + групе, Песков је рекао да је то без сумње разлог за темељито контролисање понуде.

- Динамика цена и стање на глобалним енергетским тржштима тренутно су предмет појачане пажње и руководстава и лидера свих земаља света - нагласио је.

Земље неформалне групе ОПЕК + су постигле споразум о смањењу производње сирове нафте у периоду мај-јун на ванредном састанку 12. априла. Коначна квита резања производње за та два месеца износиће 9,7 милиона барела дневно уместо 10 милиона барела дневно, пошто је Мексико пристао да смањи своју производњу мање него што је предложено.

Русија и Саудијска Арабија срезаће производњу у једнаким количинама, за по 2,5 милиона барела дневно са полазног нивоа од 11 милиона барела дневно.

У међувремену, упркос постигнутом споразуму, цена нафте је у овој седмици у паду, при чему се цена фјучерса северноморске нафте "брент" спустила 16. Априла испод 28 долара за барел.

Четири главна разлога за тако песимистично реаговање тржишта на договор ОПЕК +: мали обим смањења производње, нови попусти које је најавила Саудијска Арабија, неповерење у извршавање обавеза које су учесници преузели и чињеница да стварно резање производње још није почело.

Трамп покреће истрагу, шокирао Америку! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА