Најновије

ОВАЈ КРАТЕР ЧУВА ТАЈНУ ПУТИНОВЕ МОЋИ! Руси штите овај регион дан и ноћ! У забрањену зону нико не сме да уђе! (ВИДЕО)

"Забрањена зона", пише на таблама крај путева који воде до најсликовитијег места Хабаровске територије - јединственог планинског масива Кондјор. Забране су увеле власти региона, будући да се овде налазе највеће светске залихе платине, једног од највреднијих и најотпорнијих племенитих метала.

Планине (Фото: Pixabay)

Кондјор, једини планински масив на свету који формира невероватно правилан круг, налази се у регији Ајано-Мај, округ Хабаровск. Најближе село удаљено је "само" 75 км, а Хабаровск 1.100 км. Овде долазе само геолози, рудари и радници, јер је осталима улазак и боравак на територији планинског прстенастог масива забрањен, осим ако не добију посебну дозволу.

Клима је веома сурова, ледени ветрови немилице дувају са Охотског мора, услови за рад су веома тешки, иако радници имају топао смештај, парна купатила, спортску салу, трпезарију.

Верује се да је у овом руднику од времена Совјетског Савеза до данас ископано 85.000 килограма платине. На годишњем нивоу се, према проценама, из овог рудника ископава платина у вредности од 115 милиона евра, а ово за Русију стратешки важно место повезују и са председником Владимиром Путином.

Британски таблоиди спекулисали су да је Путин заправо и власник рудника и да је платина један од главних извора његовог богатства, самим ти и моћи. Верује се и да је чувени ручни сат руског лидера направљен управо од метала из овог рудника. Сат је стар 64 године и направљен је од белог злата, стакла од сафирног кристала и крокодилске коже.

Све је почело седамдесетих година прошлог века када су, копајући злато, рудари у алувијалним наслагама реке Кондјор нашли платину.

Експлоатација платине почела је 1984. године. Након открића највећих светских лежишта овог драгоценог и ретког метала, откривен је и ендемски минерал назван кондерит, легура бакра, олова, родијума, платине и иридијума. Ту су и лежишта црног гранита и плавог калцита.

Временом је уложено и у инфраструкутру око рудника. Почели су радови на постављању истоварних путева којима се даље превози руда, а 2014. године изграђен је аеродром Ургалан. То, међутиим, није учинило ово живописно подручје доступним обичном свету, јер је ваздушна линија отворена само за научнике и раднике.

Не зна се тачно како је овај импозантни кратер настао, а највероватнија теорија је да је формиран процесом интрузије - хлађењем и кристализацијом магме испод површине земље. Додуше, постоји веровање да је био база ванземаљаца, као и да га је направио метеор. 

Спољни пречник масива је око 8 км. Висина се креће од 1,2 до 1,4 км. На северу планинског обруча налази се јаз између обода. Кроз њега из централног језгра протиче река Кондјор.

Занимљиво је да лежишта минерала имају прилично дефинисане границе. Због тога је екстракција и дистрибуција минералних стена које настају у Кондјору веома ефикасна, а планински венац назван "златни рудник". Русија се по експлоатацији платине налази на другом месту у свету, одмах иза Јужноафричке републике, а највећи рудници налазе се на Тајмиру, Уралу и Кондјору.

Ако једног дана понестане рудних резерви, овај планински масив постаће популарна атракција.

Трамп укида подршку ЛГБТ популацији! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА