Најновије

НЕКАНОНСКА ЦРКВА НАПАЛА ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА: Незадовољни поруком

Неканонска Македонска православна црква - Охридска архиепископија (МПЦ-ОА) незадовољна је поруком српског Патријарха Порфирија да неће одступити од раније утврђеног става СПЦ у погледу решавања македонског црквеног питања.

Охрид (Фото: Pixabay)

Позивајући се на неименоване изворе из МЦП-ОА, агенција МИА је пренела да у македонској цркви сматрају да је Патријарх Порфирије у свом првом јавном наступу, како кажу, "Цариградску патријаршију означио као директног рушитеља канона и црквеног поретка".

На СПЦ-у је, кажу саговорници агенције, да одлучи да ли ће остати ван решења спора са македонском црквом негирајући, како кажу, права цариградске патријаршије или ће, пак, "аминовати" њену одлуку.

"Нови српски патријарх само је потврдио очекивано, да лично, као и до сада, као високи духовник Српске патријаршије, а од сада, као устоличени српски патријарх, неће одступити од утврђене спољне политике своје црква у вези са 'Украјинским црквеним питањем, а тиме и у односу на Васељенску патријаршију, као и у вези са коначним решењем македонског црквеног питања", навели су из МПЦ-ОА.

Сматрају да је такав став српског патријарха очекиван, али, како наводе, "скандалозан, непотребан и аполитичан".

Притом, кажу, патријарх Порфирије није пропустио прилику да помене архиепископа Јована Вранишковског као решење за македонско црквено питање постигнуто Нишким споразумом.

Није, наводе, неочекивано ни то што је Порфирије покушао да каже да је "СПЦ пронашла решење за црквени проблем именовањем и избором Јована за охридског архиепископа".

Тврде да нови српски патријарх, како кажу, није спреман да "жртвује свој унутрашњи кредибилитет" и одреди другачији правац ка решавању отворених питања у односу православних цркава.

Из МПЦ-ОА кажу да ће Цариград предложити коначно решење за статус македонске цркве, а то решење, уверавају, неће бити по вољи СПЦ, пренела је МИА.

"Српска црква треба да погледа своју црквену историју и чињенице како је добила аутокефалију, а затим и да каже да ли је акција Цариграда и у односу на Украјину и у односу на МПЦ канонска", наводе из неканонске МЦП.

Изјава Патријарха Порфирија, наводе, само потврђује сталну намеру СПЦ да докаже да у Македонији не постоји аутокефална црква, што је, тврде, "наставак великосрпске црквене политике".

О упокојењу владике Атанасија прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА