Најновије

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Јасеновац мора бити ослобођен политизације

Његова светост патријарх српски Порфирије изјавио је да Јасеновац, као и свако друго место страдања, мора бити ослобођено политизације.

Патријарх Порфирије (Фото: СПЦ)

- Нажалост, суочени смо са чињеницом да то не бива тако. Политизација таквих места је злоупотреба оних који су једанпут недужно изгубили своје животе и та политизација има за циљ добит само малих група и појединаца - рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх српски је за Хрватску радио-телевизију рекао да су "исписани" из сваког народа злочинци који су чинили злочине, попут оних у Јасеновцу.

- Ти људи не припадају ниједном народу - појаснио је патријарх Порфирије.

Говорећи о поступку канонизације контроверзног загребачког надбискупа Алојзија Степинца, патријарх Порфирије каже да има писма која је Степинац упућивао папи Пију Дванаестом и у којима се могу наћи места која су "дубоко проблематична".

Патријарх Порфирије истиче да је блаженопочивши патријарх Иринеј изразио недоумице у вези са канонизацијом Степинца, након чега је формирана комисија, чији је рад био веома плодотворан.

- Имали смо плодан рад у тој комисији. Нажалост, свака страна је остала на својим позицијама - рекао је патријарх Порфирије.

Говорећи о Црној Гори и спорном Закону о слободи вероисповести, патријарх Порфирије је истакао да Српска парославна црквеа није имала ни политичке циљеве, нити намере, без обзира на то што се могу извести политичке консеквенце по бившу цроногрску Владу и садашњег председника Мила Ђукановића.

- Оног тренутка кад се дошло до црвене линије и када је држава донела закон који треба одузети све оно што је Црква вековима стекла, није било другог решења него да се дигне глас Цркве против такве одлуке. Али, тај глас Цркве се дигао и претворио у литије - рекао је патријарх Порфирије.

Српски патријарх истиче да су и политички проблеми и трзавице које су у Црној Гори постојале, заправо потпуно елиминисане и претворене у молитвени ход који је на крају резултирао законом који апсолутно признаје црквену имовину.

Патријарх Порфирије, који је пре устоличења био митрополит загребачко-љубљански, каже да Хрватску није напустио и да ће до даљег, док се не одреди нови митрополит, покривати и Загреб и Љубљану.

Зашто су нове несугласице између Вашингтона и Москве опасне по Србију, сазнајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА