Најновије

ПЕКИНГ СТАО У ОДБРАНУ МОСКВЕ! Кина ће подржати Русију у погледу нових америчких санкција!

„Једностране америчке санкције манифестација су њиховог хегемонистичког погледа на свет“

Си Ђинпинг и Владимир Путин. (Фото: kremlin.ru)

Кина је осудила талас нових санкција које су САД увеле Русији, саопштивши да ће радити са својим колегама у Москви на заштити од спољног мешања и позивајући Вашингтон да уместо тога заузме другачији приступ.

Обраћајући се новинарима, портпарол Министарства спољних послова Кине Ванг Венбин рекао је да се његова влада "оштро противи употреби једностраних санкција" и да ће радити са својим савезницима како би смањила њихов утицај.

„Кина и Русија одржавају свеобухватно партнерство једна с другом“, рекао је званичник.

„У питањима заштите државног суверенитета, Народна Република Кина и Русија ће се подржавати.“

Према речима Венбина, који је раније служио у низу дипломатских мисија, нове мере Вашингтона против Москве знак су непријатељске америчке спољне политике.

„Једностране америчке санкције манифестација су њиховог хегемонистичког погледа на свет“, нагласио је он.

Инсистирао је да би Вашингтону било боље да служи решавању разлика "на равноправној основи и поштујући принципе узајамног поштовања".

Раније овог месеца, амерички председник Џо Бајден потписао је указ којим се одобрава низ рестриктивних мера против руских компанија и званичника. Овај потез такође је забранио америчким финансијским институцијама да директно купују акције државног дуга земље, а које владе широм света користе да потпомогну своје економије. У исто време, Бела кућа је такође одлучила да протера десет руских дипломата.

Саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливан рекао је да је пакет састављен од „пропорционалних мера за одбрану америчких интереса као одговор на штетне акције Русије, укључујући сајбер упаде и мешање у изборе“.

Кремљ је саопштио да још увек разматра одговор, а портпарол председника Владимира Путина, Дмитриј Песков, рекао је да „принцип реципроцитета у овом питању није отказан“. Наговестио је да би Москва ускоро могла да примени мере против САД-а, али је упозорио да „све сада зависи од одлуке коју донесе шеф државе“, као и да још увек није договорен приступ.

Додао је да је, упркос санкцијама, „макроекономска стабилност у потпуности обезбеђена“ и да је „међународна ефикасност нашег економског блока препозната. Немамо разлога да сумњамо у ово стање ствари“.

Русија и Кина су се неколико недеља пре санкција обавезале на економско партнерство. У оквиру посете источноазијској земљи у марту, министар спољних послова Сергеј Лавров, упозорио је своје домаћине да су „Сједињене Државе прогласиле својом мисијом да ограниче могућности технолошког развоја и Руске Федерације и Народне Републике Кине“.

Одговор на ово, рекао је он, требало би да буде удаљавање од употребе америчких финансијских система, „преласком на обрачуне у националним валутама и у светским валутама као алтернативи долару“. Лавров је додао да „морамо да се одмакнемо од употребе међународних платних механизама под контролом Запада“.

Исламска држава прави покоље по овој земљи! Више о томе ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА