Најновије

СУДБИНА ДОНБАСА ДА СЕ РЕШИ У ВАТИКАНУ?! Света столица као посредник

Владимир Зеленски, у интервјуу за италијански лист La Repubblica, рекао је да би Ватикан могао да постане „оптимално место“ за преговоре са Русијом о Донбасу.

ДНР (Фото: РИА Новости)

"Света столица је глобални морални ауторитет који увек ефикасно делује као посредник, непристрасна је и веродостојна свим странама у сукобу. Због тога је Ватикан често у историји био позван да решава сукобе између држава ради мирне будућности," рекао је Зеленски.

Прошле недеље украјински лидер је, у видео поруци, позвао свог руског колегу „да се састану било где у украјинском Донбасу где траје рат“. Владимир Путин је одговорио да би Кијев, пре свега, требало да води дијалог са руководством ДNР и ЛNР, али је додао да је спреман да прими Зеленског у Москви ако жели да разговара о билатералној агенди. Одвојено је наглашено да не укључује ни Крим ни Донбас.

У понедељак је председник Украјине рекао да све иде дотле да ће се састанак са Путином одржати, а време и место су већ детаљи. Кремљ је потврдио да су администрације шефова држава у сталном контакту.

Тензије на југоистоку Украјине ескалирале су недавно. У републикама Донбаса а то су оптужене оружане снаге Украјине, док Кијев и западне земље говоре о активности руске војске на границама.

Москва је више пута изјавила да је заинтересована за стабилизацију ситуације са својим суседима, а такође је појаснила да неће нападати никога.

Зашто је Русија признала Абхазију и Јужну Осетију, а није признала ДНР и ЛНР, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА