Најновије

БОМБАРДУЈУ ТЕЛ АВИВ! Хиљаде људи иде ка склоништима! Има мртвих! (ВИДЕО)

Израел је данас појачао ваздушне нападе на палестнски Појас Газе, али су с друге стране пројектили погодили израелске градове други дан заредом, у погоршању конфликта у којем је страдало најмање 28 особа у палестинској еклави, а двоје је погинуло у Израелу, додаје Ројтерс. Хамас испалио ракете на Тел Авив.

Бомбардовање Тел Авива. (Фото: Твитер видео)

Палестински Хамас саопштио је вечерас да је испалио више од 130 ракета у правцу Тел Авива као одговор на израелски ваздушни удар у којем је срушена стамбена зграда у Гази.

"Испуњавамо сада наше обећање покретањем великог ракетног удара на Тел Авив и његова предграђа, са 130 рекета, као одговор на непријатељско гађање резиденцијалних кула", наводи оружано крило Хамаса у саопштењу.

У Тел Авиву су се активирале сирене за ваздушни напад, а зачуло се и неколико експлозија, преноси Ројтерс.

Ово је најозбиљнија конфронтација између Израела и милитантне организације Хамас од 2019. године и изазвана је сукобима Палестинаца и израелске полиције у и око џамије Ал Акса у Јерусалиму.

Израелска авијација срушила солитер од 13 спратова у Гази

У јеку сукоба између Израела и палестинског Хамаса израелска авијација ракетирала је данас солитер од 13 спратова у Гази, који се убрзо потпуно срушио.

Извештач Ројтерса преноси изјаве очевидаца који живе у близини да је у тој згради била смештена и канцеларија политичког руководства Хамаса.

Станари солитера и околних зграда били су упозорени на напад и евакуисани су сат пре удара израелских ракета, тврде очевици, али и даље је непознато има ли жртава.

Ситуација у Јерусалиму је била напета током трајања Рамазанског поста, због најављеног исељавања Палестинаца из њихових домова у источном Јерусалиму.

Премијер Израела Бењамин Нетањаху најавио је да ће Израел појачати ракетне ударе на појас Газе због ракетних напада Хамаса на Израел, преноси Ројтерс.

"Након процене ситуације одлучено је да се појачају снага и учесталост напада", поручио је Нетењаху у видео изјави, а само сат касније израелска ратна авијација је појачала ваздушне ударе на и око града Газе, рекао је у разговору са извештачем Ројтерса очевидац у једном густо насељеном кварту над којим се вије густ облак дима.

Палестинско министарство здравља у Гази је саопштило је да је у двомилионској Гази од израелских ракета до сада погинуло најмање 28 Палестинаца, укључујући 10 деце, као и да је рањено 152 људи.

Израелска национална служба хитне помоћи је потврдила погибију две жене од ракета Хамаса у граду Ашкелону на југу Израела.

Израел оспорава податке Палестинаца о жртвама ваздушних удара и тврди да је ликвидирано двадесетак бораца Хамаса и да је трећина од стотина ракета које су лансиране са положаја Хамаса промашила циљеве.

У једном кварту у Гази је експлодирала израелска ракета у стану у вишеспратници и том приликом су погинула тројица припадника Исламског џихада, изјавио је један представник Хамаса, док израелска полиција тврди да је на југу Израела повређено више од 30 људи у ракетним ударима Хамаса, иако војни извори наводе да је противваздушна одбрана успешно пресрела и неутрализовала око 90 одсто пројектила лансираних из Газе.

Хамас тврди да је само током једног петоминутног ракетног напада по циљевима у Израелу, баражно испаљено 137 ракета на Ашкелон и Ашдод, градове јужно од Тел Авива.

Додатне изаелске тенковске и пешадијске јединице су расопређене дуж границе према појасу Газе, а Арапска лига чије су неке чланице недавно поправиле и унапредиле односе са Израелом, оптужује власти у Јерусалиму за ескалацију насиља, за неселективне и неодговорне нападе на појас Газе и опасну ескалацију сукоба у Јерусалиму.

Један палестински званичник изјавио је да Египат, Катар и Уједињене нације покушавају да зауставе овај талас насиља.

Хамнеи позвао Палестинце да пруже отпор Израелу

Ирански врховни вођа, ајатолах Али Хамнеи, позвао је данас Палестинце да изграде своју борбену моћ и да се супротставе израелској "бруталност", јер Израелци разумеју само "језик силе", објавила је иранска државна телевизија.

"Израелци не разумеју ништа друго, него језик силе, тако да Палестинци морају да појачају њихову борбену моћ и отпор, и на тај начин натерају криминалце да се предају и да зауставе своја брутална дела", рекао је Хамнеи, а пренео Ројтерс.

УН: Ургентно смањити тензије између Израела и Палестинаца

УН су се ургентно ангажовале како би се смањила напетост између Израела и Палестинаца, а генерални секретар УН Антонио Гутереш изражава жаљење због "све већег броја људских жртава, међу којима има и деца, страдалих у израелским ваздушним ударима на Газу и у ракетним нападима Хамаса на Израел", изјавио је данас представник УН Стефан Дижарик.

"Израелске снаге безбедности морају бити максимално суздржане и морају да прилагоде степен употребе силе. Насумична ракетирања и гранатирања Хамас по насељеним местима у Израелу су неприхватљива", рекао је Дижарик, пренео је Ројтерс.

ЕУ осудила палестинске нападе на цивиле, позива на смиривање

Европска унија осудила је палестинске ракетне нападе на Израел и позвала две стране да учине напоре на заустављану сукоба и спречавању даљих цивилних жртава.

"Ракетни напади из Газе на цивилно становништво у Израелу потпуно су неприхватљиви и доприносе даљој ескалацији сукоба. Значајни пораст насиља на окупираној Западној обали, укључујући источни Јерусалим, као и оног у и око Газе, треба одмах да престане", наводи се у саопштењу Европске комисије објављеном касно јуче, преноси Ројтерс.

Шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ осудио је у понедељак исељавање палестинских породица у источном Јерусалиму и назвао их незаконитим потезима које само доприносе расту напетости између две стране.

Кан осудио употребу силе Израела против Палестинаца

Пакистански премијер Имран Кан осудио је данас употребу силе Израела против Палестинаца код џамије Ал-Акса у Јерусалиму током рамазана.

Кан је рекао да је затражио од свог министра спољних послова Махмуда Курешија да контактира турског и саудијског колегу како би разговарао о томе како да заједнички одговоре, пренео је АП.

Куреши је раније на конференцији за новинаре позвао светску заједницу да осуди примену силе Израела против невиних палестинских верника.

Разговара се о томе да ли би пакистански, саудијски и турски званичници требало да сазову Организацију исламске сарадње, која окупља исламске земље.

Пакистан је једна од ретких земаља која нема дипломатске односе са Израелом.

Антиизраелски протести у Турској

Хиљаде људи окупиле су се синоћ испред амбасаде Израела у Анкари и конзулата те земље у Истамбулу како би протестовале због израелских потеза против Палестинаца, упркос мерама карантина уведеним ради сузбијања корона вируса.

Демонстранти у Истамбулу, међу којима је било и Сиријаца и Пакистанаца, носили су палестинске заставе и узвикивали "Турске војнике у Газу" и "Доле Израел, доле Америка", преноси Ројтерс.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган телефоном је у понедељак увече разговарао са палестинским председником Махмудом Абасом и политичким лидером покрета Хамас Исмаилом Ханијеом.

Он је рекао да ће Турска мобилисати цео свет, посебно исламски, "како би зауставила израелски терор над Палестинцима и окупацију" и поновио да Анкара подржава циљеве Палестинаца и да ће стајати уз њих.

Блинкен: Ракетирање Израела из Газе мора одмах престати

Амерички државни секретар Ентони Блинкен поручио је данас да би ракетни напади на Израел из Појаса Газе требало "одмах" да буду обустављени и позвао је све стране да предузму неопходне кораке у циљу смањења напетости.

"Веома смо фокусирани на ситуацију у Израелу, на Западној обали и у Појасу Газе и дубоко забринути због ракетних напада из Појаса Газе који морају одмах бити обустављени", изјавио је Блинкен уочи састанка са министром спољних послова Јордана Аиманом Сафадијем који је позвао САД да одиграју лидерску улогу и допринесу смањењу насиља, преноси Ројтерс.

Блинкен је такође изразио забринутост због насиља и ''провокативних акција'' у и око Харам ал-Шарифа, брда у старом језгру Јерусалима које Јевреји зову Брдо храма.

Нема повређених Срба у Израелу

У најновјим израелско-палестинским сукобима нема повређених држављана Србије, изјавио је данас за Радио Београд 1 почасни конзул Србије у Израелу Александар Николић.

Палестинци су рано јутрос лансирали на десетине ракета из Газе, а Израел је узвратио новим ваздушнима ударима.

Војне снаге су потврдиле и да су преко ноћи извели десетине ваздушних напада на област Газе, чији су циљ била војна постројења и припадници Хамаса.

"Наши грађани су, према мојим сазнањима, добро. У сталном смо контакту са њима. У обавези су да се придржавају наређења израелских власти. Сви у радијусу од 40 километара од линије раздвајања су погођени и поновним затварањем школа и животом у непосредној близини склоништа. Све привредне активности су условљене актуелном безбедносном ситуацијом", рекао је Николић Радио Београду 1.

Према јутрошњим извештајима, Министарство здравства у Гази потврдило је да у израелском бомбардовању има најмање 20 погинулих особа, међу којима је и деветоро деце, страдалим у ваздшним наопадима у Појасу Газе у одговору на Хамасово испаљивање ракета на Јерусалим.

Израелска војска тврди да је напад извела против наоружаних група и војних циљева у Га након што су палестински милитанти, према речима израелског премијера Бењамина Нетањахуа, прешли “црвену линију”, испаљујући ракете на подручје Јерусалима.

Израелска војска објавила је да су палестински милитанти испалили око 150 ракета на територију Јерусалима и јужни Израел, а одговорност за ракетне нападе преузели су Хамас и мања милитантна група Исламски џихад, јавиле су западне агенције.

Ал Асад ослободио више од 400 новинара, судија и адвоката! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг, ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА