Најновије

30 евра и друге шарене лаже режима у доба короне

Од почетка епидемије коронавируса Влада Србије је грађанима у неколико наврата нешто "поклањала" почевши од 100, преко 30 плус 30 евра па све до витамина. Али то није поклон, упозорава Фискални савет Србије, већ новац који ће грађани, са каматом, морати да враћају уз порезе. Корист од тога на крају неће имати ни грађани ни држава, а могла би евентуално да је има владајућа странка и то на предстојећим изборима.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Влада Србије је, уз образложење да им помаже у кризи изазваној пандемијом коронвируса, одлучила прво да грађанима у јулу прошле године уплати по 100 евра. Новац су добили сви који су то желели, од оних који зарађују 0 динара месечно, до оних чија се месечна примања рачунају у стотинама хиљада динара. Првима ово није помогло да се трајно изборе са сиромаштвом, а другима је била само „кап у мору“.

За ову неселективну исплату, држава је прошле године издвојила 72 милијарде динара (610 милиона евра) и то новца који нема. Иако је Фискални савет у својим анализама оценио да је у питању лоша, неефикасна и веома скупа мера, држава је одлучила да исту понови.

Тако ове године пунолетни грађани Србије добијају „на поклон“ 30 евра у мају и још 30 евра у новембру, а пензионери у септембру још додатних 50 евра. Ово ће по оцени Фискалног савета државу коштати још 50 милијарди динара (440 милиона евра), што значи да ће укупно морати позајми више од милијарду евра.

„Колико су то велика средства можда најбоље илуструју подаци да изградња читавог Моравског коридора од Појата до Прељине кошта око 800 милиона, а да је изградња и опремање Клиничког центра Ниш коштало око 50 милиона. Стога је оправдано питање да ли су толика средства могла да се уложе корисније, тј. да трајно побољшају квалитет живота у Србији уместо што се деле свим грађанима за потрошњу, укључујући и оне грађане којима оваква помоћ објективно није потребна“, наводи се у анализи Фискалног савета.

Још већи проблем је, наводи Фискални савет, то што буџет Србије не располаже вишком средстава из којих би се финансирали ови издаци јер је он и без тих трошкова у минусу. То значи да сви порески обвезници прво морају да се задуже (уз камату) да би им се предвиђена средства уопште исплатила.

„Дакле, оно што грађани данас добијају кроз поделу 100 или 60 евра није поклон државе, већ ће сутра исти ти грађани добијени новац враћати с каматом из својих пореза“, упозорава Фискални савет и оцењује да је таква позајмица за државу нарочито опасна јер увећава већ висок јавни дуг.

На ове издатке треба додати и „мали знак пажње“ који је пензионерима почео да шаље предсеник Србјие Александар Вучић – пакет витамина које ће неко пити, а неко не, али ће према објављеним подацима државу коштати 9,4 милиона евра (мало више од 1,1 милијарди динара).

Због чега онда држава све то ради, објаснио је раније главни и одговорни уредник недељника НИН, економиста Милан Ћулибрк:

„Зато што је то популистички, зато што су следеће године избори па ваља подмазати гласачку машину да не би случајно зарибала. Не постоји други разлог“.

Професор емеритус, економиста Љубомир Маџар такође је оценио да новац који припада свим пореским обвезницима власт дели на начин који повећава њене изборне шансе.

„То су манипулације које укључују економске трошкове, ти трошкови погађају цело становништво а корист доносе онима који очекују изборе и претпостављају да ће им то донети гласове. Према томе, цело бирачко тело пореских обвезника финансира акције које у крајњој линији иду у короист власти а не друштва“, рако је раније Маџар.

Друго објашњење је тешко и наћи. Штета по државу и грађане је евидентна, а они који на корист рачунају мериће је већ на наредним изборима.

Генерал Лазаревић открио велику тајну рата на Косову. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА