Најновије

САБОР СПЦ: Црква доноси низ важних одлука

У Храму Светог Саве на Врачару у Београду сутра ће почети дводневно редовно заседање Сабора Српске православне цркве, прво од избора патријарха српског Порфирија на патријаршијски трон, фебруара ове године.

Патријарх Порфирије (Фото: СПЦ)

Очекује се да ће главне теме овог највишег законодавног црквеног тела бити избор митрополита заграбачко -љубљанског, епископа црногорско-приморског, као и епископа ваљевског.

Место митрополита у Загребу остало је упражњено избором патријарха Порфирија за патријарха, док је Митрополија црногорско-приморска остала без митрополита смрћу митрополита Амфилохија, као и епархија ваљевевска након смрти епископа Милутина.

Тема Сабора ће свакако бити и Темељни уговор о заштити СПЦ у Црној Гори, који ће, како је најављено, потписати патријарх Порфирије и премијер Црне Горе Здравко Кривокапић.

Овим уговором би требало да се стави тачка на неспоразуме по питању односа црногорске државе према СПЦ и заштити њене имовине у Црној Гори.

Стање на Косову и Метохији и безбедност српског становништва стална је тема Сабора СПЦ, а сутрашња седница ће бити одржана само два дана након што су приштинске власти од Унеска затражиле да се четири споменика српске културе на КиМ, која се налазе на листи светске културне баштине изостави из категорије „у опасности“.

Приштина, тражи да се промјени земља порекла где су ови споменици заведени, а поново су изразили спремност приступања тој организацији УН, што им до сада није пошло за руком.

Реч је о манастиру Високи Дечани, Пећка патријаршија, манастир Грачаница и црква Свете Петке у Призрену.

За очекивати је да ће се архијереји СПЦ осврути и на овај захтев Приштине и заузети црквени став.

Раније планирано устоличење патријарха Порфирија у трон патријарха у Пећкој патријаршији на овом Сабору одложено је из епидемиолошких разлога.

Заседање Свето архијерејског Сабора почиње светом архијерејском литургијом коју ће служити патријарх Порфирије са архијерима.

када ће бити одлучено о служењу војног рока, сазнајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА