Најновије

Шта је реалнији исход сусрета у вили Ла Гранж – помирење или нови сукоб Путина и Бајдена

Пажња света усмерена је ка Женеви – где је амерички председник Џозеф Бајден већ стигао, а сутра се састаје са председником Русије Владимиром Путином. Бајден каже да ће руском колеги рећи где је "црвена линија". Путина не изненађује шта председник САД изјављује. Разговори ће бити корисни, али неће бити конкретних договора, оцењују аналитичари.

Путин и Бајден (Илустрација: Kremlin.ru/Правда)

Први је у Женеву стигао амерички председник. Према протоколу, лидере ће сутра дочекати председник Швајцарске. Следи заједничко фотографисање, одлазак у библиотеку и самит може да почне. Руска страна објавила је да ће трајати четири-пет сати са паузама и променама три формата. Бајден оцењује да ће састанак у Женеви бити пресудан. За Путина каже да је паметан, жилав и достојан противник.

"Не тражимо сукоб са Русијом, али одговорићемо ако Русија настави своје активности. Јасно ћу рећи председнику Путину да постоје подручја у којима можемо да сарађујемо ако то жели. Ако одлучи да не сарађује и буде поступао на начин на који је то радио у прошлости, ми ћемо примерено одговорити. Јасно ћу Путину показати где су црвене линије", истиче Бајден.

Биће то први званични сусрет председника две државе и први од када је Бајден свог руског колегу назвао убицом, а Путин му одговорио да се погледа у огледало. Састали су се пре 10 година, док је Бајден био потпредседник Америке.

Руски председник каже да га стално оптужују за најразличитије ствари – мешање у изборе, сајбер нападе, а да се нико не труди да изнесе било какве доказе. Понавља да је НАТО остатак Хладног рата и да му није сасвим јасно због чега данас постоји. Пита и зашто је било потребно проширити НАТО на исток, приближавајући инфраструктуру руским границама.

"Какве то везе има са одбраном? У доба Совјетског Савеза, Горбачову је обећано усмено, али ипак обећано, да се НАТО неће ширити на исток. Хвала богу, жив је и здрав, можете да га питате. И где су та обећања? Тачно, насамарили су нас за све паре, тако се каже код нас. Све треба запечатити на папиру", наглашава Путин.

Парк и у њему вила Ла Гранж коју користе власти Женеве и федерална влада претворени су у утврђење. Домаћини самита спремни и задовољни што су изабрани за овако важан састанак.

"Овај самит је за нас историјски тренутак. Припреме су се разликовале од уобичајених. Овде имамо два актера, два протокола и сви су морали да се сложе", наводи Беатрис Шер из Министарства спољних послова Швајцарске.

"Ово је прворазредни дипломатски догађај, али не очекујем искорак у било којој теми разговора", поручује Николас Леврат са Института за глобалне студије Универзитета у Женеви.

Да ли је и шта договорено, новинари ће сазнати од Путина и Бајдена, али на посебним конференцијама за новинаре. Ови преговори већ се упоређују са састанком Михаила Горбачова и Роналда Регана у новембру 1985. Иако је Реган Горбачова назвао "тврдоглавим бољшевиком", а руски лидер свог противника "диносаурусом", историчари тај самит називају кључним кораком ка окончању Хладног рата.

На који начин Украјина може да реши питање Донбаса, сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА