Најновије

ИРАЧКИ ПРЕМИЈЕР ИДЕ БАЈДЕНУ У ГОСТЕ: Будућност земље зависи од исхода њиховог договора!

Амерички председник Џо Бајден биће 26. јула домаћин ирачком премијеру Мустафи ал-Кадимију. Ово је најновији корак у недељама "стратешког дијалога" о будућности америчких трупа у Ираку, нападима иранских група и страху од поновног оживљавања ИД-а.

Џо Бајден. (Фото: Јутјуб)

На самом врху дневног реда за Ал-Кадимија, бивши директор ирачке Националне обавештајне службе који је постао премијер у мају 2020. године, биће да се постигне коначни временски оквир за повлачење америчких "борбених" трупа, категорије коју Бајденова администрација тек треба да дефинише.

За смањење низа улога америчке војске све су већи захтеви у оквиру про-иранског "Отпора", као и у ирачком парламенту и од утицајних оружаних група окренутих Ирану, које делимично чине Народне мобилизационе снаге (ПМУ).

- Нема потребе за било каквим страним борбеним снагама на ирачком тлу. Оно што желимо од америчког присуства у Ираку је да подржимо наше снаге у обуци и развоју њихове ефикасности и способности, као и у безбедносној сарадњи - рекао је Ал-Кадими за АП.

- Рат против ИСИС-а и спремност наших снага захтевају посебан распоред, а то зависи од преговора које ћемо водити у Вашингтону - додао је он.

- Ирак има сет америчког оружја којем је потребно одржавање и обука. Тражићемо од америчке стране да настави да подржава наше снаге и развија наше способности - нагласио је Ал-Кадими.

Бајденова администрација није јавно објавила како дефинише борбене трупе у Ираку и шта би промена политике значила у пракси.

Тренутно се у Ираку налази око 2.500 америчких војника, који већином служе при обуци, саветодавним и помоћним улогама. Пентагон је више пута тврдио да су америчке трупе у земљи привремено на позив Ирака.

У изјавама након састанка у Вашингтону 23. јула, амерички државни секретар Ентони Блинкен и његов ирачки колега Фуад Хусеин нагласили су своју посвећеност наставку заједничког рада против ИСИС-а, док је Блинкен напоменуо да је "партнерство између Сједињених Држава и Ирака много шире и дубље чак и од заједничке борбе против ИСИС-а".

Ирачки министар спољних послова Фуад Хусеин означио је дугачку листу подручја могуће америчко-ирачке сарадње која се односи на трговину, чисту енергију, здравство и пандемију коронавируса.

Блинкен је заузврат најавио додатних 155 милиона долара хуманитарне помоћи Ираку, чиме је укупна фискална година 2021. године прешла више од 200 милиона долара, а укупан износ од 2014. године 3 милијарде долара.

И даље остаје нејасно како Вашингтон и Багдад дефинишу борбене трупе и колико трупа би у ствари било прераспоређено према плану.

Амерички и коалициони званичници тврде да америчке трупе више не прате ирачке снаге у копненим мисијама и да је помоћ коалиције ограничена на прикупљање и надзор обавештајних података и примену напредних војних технологија.

Дакле, три питања су главна: повлачење америчких снага, борба против ИСИС-а и ирански утицај у Ираку кроз призму политике и паравојних милиција.

Сви српски политичари послали јединствену поруку Инцку! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА